ČIME IZRAEL ŠTITI SVOJE NEBO? Gvozdena kupola presrela 90 odsto raketa, građanima pruža sigurnost

Autor:

Svet

25.10.2024

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tu si i sistem "Strela 2" i "Strela 3"

ČIME IZRAEL ŠTITI SVOJE NEBO? Gvozdena kupola presrela 90 odsto raketa, građanima pruža sigurnost

Foto: Tanjug/AP

U protekloj godini, Izrael je bio uvučen u niz naoružanih sukoba sa različitim akterima u svojoj okolini i regionu, što je rezultiralo razornim gubicima. Početni napad Hamasa 7. oktobra 2023. godine rezultirao je sa oko 1180 smrtnih slučajeva, uglavnom civila, sa 250 otetih osoba i brojnim slučajevima prijavljenog seksualnog nasilja. U odmazdi, Izraelske odbrambene snage (IDF) su ubile preko 42.500 Palestinaca u sukobu u Gazi, sa dodatnih 62.413 smrtnih slučajeva usled gladi do oktobra sledeće godine, kako je izvestio Watson Institute for International and Public Affairs. Većina žrtava su bili civili, uključujući značajan broj žena i dece. Dalje, IDF je ciljao ključne figure Hamasa, sa hiljadama ubijenih boraca, ali Hamas ostaje otporan.

Izazovi sa Hezbolahom i drugim pretnjama

Sukob se proširio na Hezbolah u Libanu, gde su izraelski napadi oslabili šiitsku miliciju, rezultirajući smrću prominentnih lidera. Uprkos ovim neuspesima, Hezbolah zadržava značajan arsenal i moćnu ofanzivnu sposobnost. Pored toga, Izrael se suočava sa sporadičnim raketnim napadima od jemenskih Huti pobunjenika, ali najznačajnija pretnja verovatno proizilazi iz Irana. Iranski režim je izveo značajne raketne udare na Izrael kao odgovor na različite incidente, predstavljajući značajan izazov za izraelsku bezbednost.

Izraelski sistemi protivvazduhoplovne odbrane

Da bi zaštitio svoj vazdušni prostor, Izrael se ponosi visoko naprednim sistemom protivvazduhoplovne odbrane, uz podršku ključnih saveznika poput Sjedinjenih Američkih Država i potencijalno Francuske. Sistem se sastoji od različitih komponenti, a svaka od njih igra ključnu ulogu u odbrani od vazdušnih pretnji. Od sistema kratkog dometa poput Gvozdene kupole, koji se pokazao efikasnim protiv nevođenih raketa, do naprednih sistema Arrow-2 i Arrow-3 koji su sposobni da presretnu balističke rakete čak i u svemiru, izraelske sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane su obimne i raznovrsne.

Impresivna Gvozdena kupola

Gvozdena kupola, razvijena u izuzetno kratkom periodu od 2007. do 2011. godine, ističe se kao ključni element izraelske protivvazduhoplovne odbrane. Sastoji se od 10 baterija, svaka opremljena radarima, kontrolnim jedinicama i višestrukim lanserima, sistem je bio od suštinskog značaja u presretanju dolazećih pretnji, unoseći osećaj sigurnosti među izraelske građane. Iako se efikasnost sistema hvali između 80 do 90 procenata prema izraelskim izvorima, nezavisne studije sugerišu nižu stopu od oko 59 procenata. Ipak, Gvozdena kupola je značajno umanjila uticaj neprijateljskih raketnih napada, ograničavajući žrtve i štetu.

Izazovi i prilagođavanja

Nedavni iranski udari testirali su izraelske sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, otkrivajući ranjivosti i podstičući strateška prilagođavanja. Mogućnost Irana da preplavi izraelske odbrane postavlja pitanja o efikasnosti sistema presretanja i analizi troškova i koristi suočavanja sa takvim pretnjama. Potencijal da optereti izraelske odbrane ili namerno evakuira kritične resurse, kao što je viđeno u odgovoru na napad na vojnu bazu Nevatim, ističe kompleksnosti i strateške proračune uključene u zaštitu izraelskog vazdušnog prostora.

Zaključno, izraelski pejzaž protivvazduhoplovne odbrane je kompleksan i razuđen, karakterisan raznolikim nizom sistema i stalnim prilagođavanjima u odgovoru na evoluirajuće pretnje. Efikasnost ovih odbrambenih mehanizama, dinamika regionalnih sukoba i strateške implikacije budućih angažmana nastavljaju da oblikuju izraelski pristup zaštiti svojih nebesa.

Za sveobuhvatnu diskusiju o ovoj temi, celu epizodu podcasta sa stručnim uvidima možete pogledati. Takođe, za istorijsku perspektivu o izraelsko-palestinskom konfliktu, prethodna epizoda podcasta nudi vredne uvide. Obe epizode mogu se pristupiti na Jutarnji list YouTube kanalu, u okviru plejliste "Prva linija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading