Erdogan će zažaliti zbog intervencije u Siriji?! Evo kako SAD mogu da unište tursku ekonomiju

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

09.10.2019

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će "uništiti“ tursku ekonomiju, ukoliko bude smatrao da je Turska prešla meru u Siriji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Erdogan i Tramp

- Kao što sam pre rekao, ponavljam i sada, ako Turska učini nešto što ja, svojom velikom i neuporedivom mudrošću, smatram da prelazi granice, u potpunosti ću uništiti tursku ekonomiju (to sam već radio!) - napisao je Tramp na svom profilu na Tviteru.

Ovo nije prvi put da SAD preti Turskoj ozbiljnim ekonomskim posledicama, mada to ne može uvek da zastraši turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, pa tako Vašington nije mogao da utiče na tursku nabavku ruskih sistema S-400.

Međutim, Donald Tramp ima nekoliko ekonomskih poluga koje bi mu mogle pomoći da utiče na ekonomiju osmanske zemlje, objavio je portal "Vesti finans“:

Udar na liru

Tržište deviza jedna je od najočitijih ekonomskih poluga koju bi Vašington mogao da koristi za uticaj na tursku ekonomiju, jer ga već koristi u drugim zemljama. Naročito, SAD mogu pokrenuti medijsku kampanju protiv Turske, zbog čega bi špekulanti počeli da se oslobađaju turske lire, doprinoseći padu lire prema dolaru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj alat može ozbiljno da utiče na tursku ekonomiju, jer je Turska uvoznik nafte i da bi je kupili, potrebni su joj dolari. Što je lira jeftinija, to će Ankara morati više da potroši kako bi kupila naftu, što bi dovelo do lošije finansijske situacije.

- Tržište turske valute nije toliko veliko. Americi neće biti teško da obori liru, ako turska Centralna banka ne preduzme vanredne mere - pišu autori članka.

 

 

Špekulantske igre na tržištu

Špekulanti su u stanju da lako prouzrokuju kolebanja na tržištu obveznica u bilo kojoj zemlji, dok svet prolazi kroz period finansijske nestabilnosti. Ove turbulencije mogu prouzrokovati ozbiljne ekonomske probleme državi koja pozajmljuje previše stranih resursa. Nije tajna da, kada se povećaju kolebanja na tržištu, troškovi potrebni za otplatu duga se obično povećavaju.

- Ako se problemu doda i oslabljena valuta, opšta situacija se može pretvoriti u pravu noćnu moru turskih vlasti - smatraju ruski novinari.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sankcije, omiljena kazna Sjedinjenih Država

SAD se takođe mogu okrenuti svom omiljenom oružju, sankcijama, da zadaju težak udarac turskoj ekonomiji. Vašington je više puta koristio ovu metodu da savija druge zemlje.

Američki senator Lindzi Grejem već je zapretio Ankari sankcijama, naglašavajući da će svaki upad Turske na sever Sirije biti noćna mora za region i za interese američke nacionalne sigurnosti.

- Kongres će reagovati primenom oštrih sankcija prema turskoj ekonomiji i vojnom sektoru, u trenutku kada bismo morali zajedno da sarađujemo na rešavanju zajedničkih problema - naglasio je.

Neka drugi rade prljavi posao

Danas je Turska zemlja koja najviše izvozi čelik u EU. Teoretski, SAD mogu da zabrane zemljama evropskog bloka da razvijaju posao sa Ankarom u ovoj oblasti. U ovom slučaju, evropske kompanije se mogu uplašiti mogućnosti da budu pogođene američkim sankcijama i mogu da počnu da traže alternative turskom čeliku.

Nakon telefonskog razgovora sa Erdoganom, Tramp je praktično dao zeleno svetlo turskoj operaciji u Siriji i okrenuo je leđa Sirijskim demokratskim snagama, koje su ranije uživale američku podršku. Korak koji je preduzeo Vašington poslao je signal svojim saveznicima - da američka zemlja nije pouzdan partner.

- Ako SAD odluče da ponovo podrže Kurde, Ankara rizikuje da bude zarobljena u sukobu u Siriji, što podrazumeva potrebu za trošenjem velikih finansijskih sredstava. Kao rezultat, ove mere će ubrzati rast budžetskog deficita Turske - zaključuje portal „Vesti finans“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading