Ko ode na letovanje, plaća kaznu 5.800 evra! Drakonske mere, Evropa ne zna šta će s pandemijom

Autor:

Svet

24.03.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zvanični London zabranio je građanima izlazak van granica zemlje zbog haranja mutiranih sojeva korone, dok će Nemačka potpuno biti zatvorena od 1. do 5. aprila

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Korona "zaključava" Evropu za praznike

Evropa se nalazi u sve bezizlaznijoj situaciji kada je u pitanju bitka protiv virusa korona, čemu svedoči dramatičan porast broja zaraženih u gotovo svim zemljama Starog kontinenta, ali i najnovija odluka Ujedinjenog Kraljevstva da svoje stanovništvo pred predstojeće uskršnje praznike, ali i letnje odmore, bukvalno stavi pod ključ unutar granice države.

Naime, britanski parlament usvojio je predlog zakona prema kom se svi građani koji nemaju opravdan razlog za putovanje u inostranstvo kažnjavaju s vrtoglavih 5.000 funti, to jest 5.800 evra. Ta mera, koja bi od četvrtka mogla da postane specijalni zakon, važiće sve do kraja juna, a kako je navedeno, možda i nakon toga ukoliko pandemija opakog KOVID-19 ne bude stavljena pod kontrolu. To znači da će mnogi Britanci biti primorani da odustanu od letovanja, pre svega, zbog zastrašujućeg uticaja koji britanski soj korone ima na ljude, ali i sve veća prisutnost južnoafričke mutacije virusa. Zbog toga su pojedini ministri u vladi premijera Borisa Džonsona čak predlagali da čitava Evropa bude obeležena kao crvena zona za putovanja do kraja leta, međutim, ta ideja je donekle ublažena. Takođe, dogovoreno je da će se 12. aprila održati još jedan sastanak o zabrani putovanja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Nove drakonske mere zaključavanja juče je usvojila i Nemačka i to nakon maratonske sednice koja je trajala do duboko u noć, a koju je kancelarka Angela Merkel imala sa čelnicima pokrajinskih vlada.

- Virus ne popušta i nismo ni na tragu da ga pobedimo. Nalazimo se usred nove pandemije - rekla je s dozom očajanja Merkelova, govoreći o novim sojevima koronavirusa koji se nezaustavljivo šire i uzrokuju novi težak udarac za zdravstveni sistem Nemačke.

Zbog toga je kancelarka insistirala na novim ograničenjima za predstojeće uskršnje praznike, tako da će zemlja maltene biti pod potpunim lokdaunom od 1. do 5. aprila, izuzev 3. aprila, kada će biti otvorene samo prodavnice prehrane. Privatna okupljanja biće ograničena na susret samo dva domaćinstva, uz maksimalan broj od pet osoba, dok će svi javni skupovi biti zabranjeni. Čak su i crkve i verske zajednice zamoljene da vernicima nude onlajn službe.

Podjednako dramatična situacija jeste i u Francuskoj, koja beleži dupli broj zaraženih u odnosu na prethodnu nedelju, pa će i ta zemlja razmotriti nove mere zatvaranja.

 

          

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading