VIKTOR ORBAN UPOZORAVA: Brisel vodi Evropu u rat?

Autor:

Svet

19.04.2024

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Orbanova vizija Evropske unije

VIKTOR ORBAN UPOZORAVA:  Brisel vodi Evropu u rat?

Foto: Tanjug/AP


Mađarski premijer Viktor Orban je u petak otvorio kampanju svoje stranke za izbore Evropskog parlamenta uz sliku kontinenta koji visi na rubu oružanog sukoba. Orban je pozvao na promenu straže među liderima bloka, dok je u svom govoru pred članovima svoje stranke Fidesz u Budimpešti oštro kritikovao EU, prikazujući je kao represivnu silu koja je učinila svoje članice aktivnim učesnicima u ratu u Ukrajini.

Orbanova kritika Brisela

Orban je optužio EU da je prisilila svoje članice da postanu aktivni učesnici u ratu u Ukrajini, nazivajući liderima EU "pro-ratnim". Osim toga, Orban je istakao da liderstvo u Briselu mora da ode i da ne zaslužuje novu šansu. Ovaj dugogodišnji lider ističe da je neophodna promena u Briselu.

Izazovi pred Orbanom

Orban se suočava sa značajnim izazovima kako kod kuće, tako i u inostranstvu, uključujući nedavne ostavke visokih mađarskih zvaničnika i ekonomiju koja se bori pod teretom milijardi evra koje je EU zadržala zbog zabrinutosti zbog vladavine prava i korupcije.

Orbanova politika

Orbanova politika se oslanja na odbijanje imigracije, neprijateljstvo prema pravima LGBTQ+ zajednice i tvrdnje da EU pokušava da nametne svoju volju Mađarskoj. On je takođe kritikovao vlade koje pružaju pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije, odbijajući da pruži takvu pomoć i protiveći se uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije u Ukrajini.

Orbanov izborni manifest

Na kraju svog govora, Orban je predstavio "izborni manifest" svoje stranke, koji predviđa ponovno buđenje desničarskih snaga u 27-članom bloku. Manifest ističe da će, ukoliko trenutno liderstvo EU ostane na vlasti,

"Evropa biti bačena u rat, talasi migracija će uništiti evropske nacije, a propagandu o rodnoj ravnopravnosti će uništiti budućnost naše dece."



Orbanova retorika i politika predstavljaju izazov za aktuelno liderstvo EU, a njegova kampanja će biti od značaja za budućnost Evropske unije. Izbori za Evropski parlament zakazani su za 6-9. jun, a ishod će imati dalekosežne posledice za politički pejzaž Evrope.

(AP)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading