OTKRIVENA STRAŠNA ISTINA: Krv zaražena HIV-om i hepatitisom C korišćena u ispitivanjima na deci!

Autor:

Svet

19.04.2024

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skandal sa zaraženom krvlju: Kako su deca postala žrtve tajnih kliničkih ispitivanja

OTKRIVENA STRAŠNA ISTINA: Krv zaražena HIV-om i hepatitisom C korišćena u ispitivanjima na deci!

Foto: RINA


Prave razmere skandala sa zaraženom krvlju u Velikoj Britaniji tokom 1970-ih i 1980-ih godina otkrivene su nakon detaljnog uvida u medicinske dokumente. Ovi dokumenti otkrivaju mračan svet kliničkih ispitivanja na deci, gde su naučni ciljevi bili na prvom mestu, a ne bezbednost i dobrobit pacijenata. Istraživanja koja su trajala više od 15 godina uključivala su stotine učesnika, od kojih je većina zaražena HIV-om ili hepatitisom C. Među učesnicima su bila deca sa poremećajima zgrušavanja krvi, a u mnogim slučajevima njihove porodice nisu dale pristanak za učešće u ovim ispitivanjima.

'Zamorčići': Deca tretirana kao sredstvo za naučna istraživanja

Jedan od preživelih pacijenata, Luk O'Šej-Filips, opisuje kako su ih lekari tretirali kao "zamorčiće" za istraživanja, gde su čistački primeri "nevinog hemofiličara" bili od velike vrednosti za naučne svrhe. Luk je postao deo istraživanja bez pristanka njegove majke, a tretiranje koje je dobio dovelo ga je do smrtonosne bolesti hepatitis C, iako njegova majka nikada nije bila obaveštena o tome.

Etički problemi i nedostatak pristanka

Profesor Ema Kejv ističe da su etički standardi tokom kliničkih ispitivanja u to vreme bili veoma problematični, naglašavajući da je pacijent uvek trebalo da dobije najbolju terapiju i da je pristanak bio obavezan. U ovom slučaju, dokumenti pokazuju da su deca bila uključena u ispitivanja bez pristanka, što je izazvalo veliku zabrinutost i nedostatak odgovornosti prema pacijentima.

Nepravilnosti u ispitivanjima

Klinička ispitivanja su uključivala i kontroverzne postupke poput davanja placebo tretmana deci, kao i korišćenje visokih koncentracija zaraženih krvnih produkata bez saglasnosti roditelja. Doktori su bili svesni rizika od zaražene krvi, ali su ipak sproveli ispitivanja koja su zahtevala da deca prime mnogo više inficiranih proizvoda nego što je bilo potrebno.

Tragične posledice

Od ukupno 122 učenika koji su pohađali Treloar's koledž između 1974. i 1987. godine, njih 75 je umrlo od infekcije HIV-om i hepatitisom C. Mnogi od njih nisu ni bili svesni da su zaraženi sve dok nije bilo prekasno za lečenje. Očekuje se da će objavljivanje rezultata istrage o skandalu sa zaraženom krvlju 20. maja pružiti odgovore koje su bivši učenici decenijama čekali.

Uprkos tragičnim posledicama, ova istraga o skandalu sa zaraženom krvlju u Velikoj Britaniji je važna kako bi se istakle nepravilnosti i nedostaci u praksi kliničkih ispitivanja i kako bi se osigurala zaštita pacijenata u budućnosti.

(BBC)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading