TAJNI DOGOVOR O IZBORIMA: Kako je Tramp pokušao da sakrije korupciju 2016. godine

Autor:

Svet

22.04.2024

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Optužbe za korupciju tokom izbora 2016. godine

TAJNI DOGOVOR O IZBORIMA: Kako je Tramp pokušao da sakrije korupciju 2016. godine

Foto: www.profimedia.com


Prvog dana suđenja bivšem predsedniku Donaldu Trampu, tužioci su izneli tvrdnje da je Tramp organizovao "kriminalnu šemu kako bi korumpirao predsedničke izbore 2016. godine" i potom pokušao to sakriti. Trampovi advokati tvrde da je on "obavijen nevinšću" i da optužbe za falsifikovanje poslovnih zapisa nikada ne bi trebalo da budu pokrenute.

Podmićivanje i prikrivanje

Tužioci su naveli da je Tramp sa svojim tadašnjim advokatom i "rešavačem problema" Majklom Koenom i izdavačem magazina Dejvidom Pekerom organizovao šemu kako bi kupio i sakrio negativne priče o sebi. Tvrdili su da su potom "prikrili tu zaveru lažima u svojim njujorškim poslovnim zapisima" i "lagali iznova i iznova".

Plaćanje ćutanja

Tramp je navodno naredio Koenov da plati porno zvezdi Stormi Daniels 130.000 dolara kako bi je ućutkao uoči izbora 2016. godine, kako ne bi govorila o tvrdnjama da je imala jednonoćnu avanturu s Trampom dok je bio oženjen. Prema tvrdnjama tužioca, Tramp je nezakonito lagao u poslovnim zapisima kada je novac za nadoknadu Koenovu evidentirao kao pravne troškove.

Skandalozne tajne

Pored plaćanja Daniels, Tramp je navodno "bio očajan" da ućutka Plejboj zečicu Karen McDougal kako ne bi izašla s tvrdnjama o navodnoj vezi s njim dok je bio oženjen. Tužilac je tvrdio da je Tramp, Koen i Peker dogovorili isplatu od 150.000 dolara McDougal kako bi ćutala.

Utaja očinstva

Prva "kupi i ućutkaj" transakcija u koju je bio uključen Tramp bila je isplata od 30.000 dolara bivšem vrataru Trampove kule kako ne bi javno govorio o tome da je Tramp navodno otac deteta  bivše kućne pomoćnice. Nacionalni Enquirer je platio vrataru, što je bio "prvi put da je Dejvid Peker ikada platio nekome za informacije o Donaldu Trampu".


Sve ove isplate, zajedno s prikrivanjem, čine "izbornu prevaru. Jasno i jednostavno", tvrdio je tužilac.

Reakcije i odbrana

Tramp je protivio glavom na optužbe. Njegov advokat je pokušao da humanizuje Trampa pred porotom tvrdeći da je "osoba, baš kao i vi i ja". Takođe je napao Koenov tvrdeći da "mu se ne može verovati" i da ima "opsesiju da naudi Trampu".


Ovo suđenje je prvo u istoriji gde se bivši predsednik suočava sa krivičnim optužbama, što ga čini predmetom velike pažnje javnosti i političkih analitičara. Kako će se sam proces odvijati i kakav će biti njegov ishod, ostaje da se vidi.

(NY POST)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading