ŠOKANTAN IZVEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA: Kršenje ljudskih prava i korupcija široko rasprostranjeni u Crnoj Gori

Autor:

Svet

22.04.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima u Crnoj Gori

ŠOKANTAN IZVEŠTAJ STEJT DIPARTMENTA:  Kršenje ljudskih prava i korupcija široko rasprostranjeni u Crnoj Gori

Foto: www.profimedia.rs


Nedavno objavljen izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima u Crnoj Gori za 2023. godinu ističe niz značajnih problema koji su i dalje prisutni u zemlji. Izveštaj priznaje da je vlada preduzela ograničene korake u identifikaciji i kažnjavanju zvaničnika koji su možda kršili ljudska prava, ali da nije bilo značajnih poboljšanja u ukupnoj situaciji ljudskih prava u zemlji.

Izazovi u pravosudnom sistemu

Izveštaj naglašava ozbiljne probleme u vezi sa nezavisnošću pravosuđa i ograničenjima slobode izražavanja. Izražava zabrinutost zbog političkog pritiska i nedostatka nepristrasnosti koji utiču na tužioce i sudije, kao i politizacije procesa imenovanja sudija i tužilaca. Takođe primećuje da korupcija unutar vlade i dalje predstavlja značajan problem, s obzirom na to da vlada nije efikasno sprovodila zakone protiv korupcije među zvaničnicima.

Izborni proces i politički uticaj

Iako izveštaj priznaje da su izbori u Crnoj Gori generalno bili fer i slobodni od zloupotrebe, ističe izazove uključenosti i politizacije procesa registracije kandidata, što je dovelo do smanjenja javnog poverenja. Izveštaj takođe kritikuje praksu korišćenja državnih resursa za političko zapošljavanje od strane političkih lidera, što podriva fer izbore u budućnosti.

Zabrinutosti u sprovođenju zakona i zatvorima

Izveštaj Stejt departmenta ističe problem nekažnjavanja unutar bezbednosnih snaga, posebno među policajcima i zatvorskim zvaničnicima, pripisujući to korupciji, nedostatku transparentnosti i političkom uticaju. Takođe ističe probleme prenatrpanosti i ograničenog pristupa zdravstvenoj zaštiti u zatvorima, zajedno sa kontinuiranim nasiljem među zatvorenicima.

Sloboda izražavanja i mediji

Izveštaj priznaje opšto poštovanje vlade prema slobodi izražavanja, ali izražava zabrinutost zbog rastućeg trenda govora mržnje, verbalnih pretnji i uvreda usmerenih ka novinarima i aktivistima. Ističe potrebu za rešavanjem nerešenih napada na novinare i medijske kuće, kao i slučajeva zastrašivanja i nasilja nad novinarima.

Prava manjina i diskriminacija

Izveštaj ističe izazove sa kojima se suočavaju manjinske zajednice, uključujući Rome, Aškalije i Egipćane, koji su posebno ranjivi na diskriminaciju i siromaštvo. Takođe ističe slučajeve diskriminacije i uznemiravanja sa kojima se suočava LGBTQI+ zajednica i osobe sa invaliditetom.

Zaključno, izveštaj Stejt departmenta o ljudskim pravima u Crnoj Gori za 2023. godinu osvetljava uporne izazove u vezi sa pravosudnim sistemom, izbornim procesima, sprovođenjem zakona, slobodom izražavanja i pravima manjina. Iako je vlada preduzela određene korake, postoji hitna potreba za sveobuhvatnijim i efikasnijim merama za rešavanje ovih problema i održavanje standarda ljudskih prava u zemlji.

(Vijesti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading