AMERIKANCI TAJNO PREDALI MOĆNE RAKETE KIJEVU: Upozorili smo Rusiju na ove stvari, oni su nastavili sa napadima (VIDEO)

Autor:

Svet

24.04.2024

21:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bela kuća veruje da bi obezbeđivanje ATACMS-a Ukrajini moglo dati novi podsticaj u ratu,

AMERIKANCI TAJNO PREDALI MOĆNE RAKETE KIJEVU:  Upozorili smo Rusiju na ove stvari, oni su nastavili sa napadima (VIDEO)

Foto: YouTube/UATV English/Printscreen

Sjedinjene Države su tajno poslale rakete dugog dometa ATACMS Ukrajini, uključujući ih u paket vojne pomoći vredan 300 miliona dolara koji je Džo Bajden odobrio 12. marta, piše Rojters, pozivajući se na američkog zvaničnika.

Prema njegovim rečima, Ukrajina je prvi put upotrebila rakete dometa do 300 kilometara 17. aprila, pogodivši vojni aerodrom na Krimu. O posledicama udara se nije izveštavalo.

Politiko piše da su rakete dugog dometa već dva puta korišćene. Prema zvaničniku kojeg citira Politico, još jedan udar je izveden "vrlo nedavno" na ruske trupe istočno od Berđanska.

Izvor Rojtersa tvrdi da Bajdenova administracija dugo razmatrala da li da Ukrajini pošalje rakete dometa do 300 kilometara. Pentagon se plašio slabljenja američkog vojnog arsenala i da će Ukrajina koristiti ove rakete da pogodi ciljeve duboko u Rusiji.

Promena u stavu Vašingtona bila je izazvana upotrebom severnokorejskih projektila od strane ruske vojske, uprkos upozorenjima SAD, kao i ruskim udarima na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu.

- Upozorili smo Rusiju na ove stvari. Oni su nastavili sa napadima - rekao je izvor Rojtersu.

Kako prenosi Rojters, Bajden je doneo odluku da pošalje ATACMS sredinom februara. Bela kuća veruje da bi obezbeđivanje ATACMS-a Ukrajini moglo dati novi podsticaj u ratu, primoravajući Rusiju da potisne kritična komandna mesta i druga vredna sredstva, kao što je avijacija, piše Politiko.

Ruska novinska agencija RIA Novosti tvrdi da je Pentagon potvrdio transfer raketa ATACMS Ukrajini za upotrebu "unutar suverene ukrajinske teritorije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading