KAKO LI ĆE PUTIN REAGOVATI? Marin Le Pen povukla ŠOK POTEZ, Moskva joj ovo neće oprostiti

Autor:

Svet

18.06.2024

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protekle nedelje sa sajta stranke uklonjen je jedan od 17 programskih dokumenata iz predizborne kampanje Le Pen, koja je bila kandidat za predsednika 2022. godine

KAKO LI ĆE PUTIN REAGOVATI? Marin Le Pen povukla ŠOK POTEZ, Moskva joj ovo neće oprostiti

Foto: Photo: Milos Tesic/ATAImages, shutterstock

Desničarska francuska partija "Nacionalno okupljanje" (RN), koju u donjem domu parlamenta predstavlja Marin Le Pen, uklonila je sa svog sajta predloge o produbljivanju diplomatskih veza sa Rusijom uoči parlamentarnih izbora, izveštava Politiko.

"Partija je tiho uklonila deo predloga u vezi sa odbrambenom politikom, obrisavši sekcije u kojima se predlagalo produbljivanje diplomatskih veza sa Rusijom, zaustavljanje projekata saradnje sa Nemačkom i izlazak iz zajedničke vojne komande NATO-a", navodi se u članku.

Prema podacima Politika, protekle nedelje sa sajta stranke uklonjen je jedan od 17 programskih dokumenata iz predizborne kampanje Le Pen, koja je bila kandidat za predsednika 2022. godine.

Dokument je bio posvećen odbrani i predlagao je traženje "saveza sa Rusijom po određenim pitanjima" uz istovremeno distanciranje od Vašingtona, koji "ne uvek deluje kao saveznik Francuske", podseća Politiko.

Napominje se da je RN u poslednjih nekoliko meseci ublažio neke od svojih najkontroverznijih stavova. Uoči izbora, partija nastoji da ojača svoj autoritet na međunarodnoj sceni, navodi se u članku.

Predstavnik "Nacionalnog okupljanja" izjavio je za Politiko da će lider partije, Žordan Bardela, uskoro predstaviti svoj program, uključujući i deo o odbrani.

Postavlja se pitanje kako će na sve ovo reagovati ruski predsednik Vladimir Putin.

Podsetimo, ranije je anketa francuskog instituta za javno mnjenje (Ifop) pokazala da je 35% Francuza spremno da glasa za "Nacionalno okupljanje" (RN) na izborima. Istovremeno, koaliciju predsednika Emanuela Makrona podržava samo 19% birača.

Na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna, partija "Nacionalno okupljanje" više nego dvostruko je nadmašila koaliciju pristalica predsednika Makrona, osvojivši 31,36% glasova. Nakon toga, Makron je najavio raspuštanje Narodne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga - 30. juna i 7. jula. Prema anketama, za partiju "Nacionalno okupljanje" spremno je da glasa više od trećine Francuza, dok će predsednička koalicija dobiti manje od 20% glasova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading