MARIN LE PEN IMA RAZLOGA ZA RADOST: Objavljene ankete uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj! DOMINACIJA KRAJNJE DESNICE!

Autor:

Svet

21.06.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalno okupljanje bi moglo da postane daleko najveći blok u parlamentu

MARIN LE PEN IMA RAZLOGA ZA RADOST: Objavljene ankete uoči prevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj! DOMINACIJA KRAJNJE DESNICE!

Foto: Tanjug/AP

Prema rezultatima dveju anketa objavljenih prošlog četvrtka, krajnje desna francuska stranka Nacionalno okupljanje Marin Le Pen vodi u trci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Prema istraživanju Instituta IFOP za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro, Nacionalno okupljanje (RN) bi moglo da osvoji 34 posto glasova, dok bi levičarski Narodni front dosegao 29 posto, a Makronov blok Zajedno 22 posto.

Foto: X/Marine Le Pen/Printscreen

Marin Le Pen

Problemi s prognozama

Međutim, uprkos ovim rezultatima, simulacija nacionalnog glasanja ne omogućava direktnu prognozu ravnoteže snaga u sledećoj francuskoj Nacionalnoj skupštini zbog specifičnog većinskog glasanja u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa Harris Interactivea, sprovedena za RTL radio, M6 TV i Challenges Magazine, takođe je pokazala povoljne rezultate za Nacionalno okupljanje, s 33 posto podrške, dok levica i Makronov tabor zauzimaju 26 odnosno 21 posto.

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Marin Le Pen

Grube projekcije

Iako su ove ankete pružile važne uvide, važno je napomenuti da su grube projekcije Instituta Harrisa prognozirale osvajanje između 235 do 280 mesta za RN i njegove saveznike.

Ovo bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ipak označilo Nacionalno okupljanje kao daleko najveći blok u parlamentu.

Uoči predstojećih izbora, francuska politička scena ostaje dinamična, a rezultati ovih anketa pružaju uvid u potencijalnu promenu ravnoteže snaga u Nacionalnoj skupštini.

S obzirom na značaj ove teme, očekuje se da će izbori privući veliku pažnju kako javnosti, tako i političkih analitičara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading