IRAN DOBIO NOVOG PREDSEDNIKA Poznat naslednik Ebrahima Raisija

Autor:

Svet

06.07.2024

08:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi krug je usledio nakon glasanja 28. juna sa istorijsko niskim odazivom.

IRAN DOBIO NOVOG PREDSEDNIKA Poznat naslednik Ebrahima Raisija

Foto: Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, Wallpaper flare

Umereni kandidat, Masud Pezeškian, koji je obećao otvoriti Iran svetu i pružiti slobode za kojima žude njegovi ljudi, pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora, rekao je iranski izvor Reutersu.

- Brojanje glasova je završeno i protivkandidati su obavešteni o rezultatu. Pezeškian je oko tri miliona glasova ispred svog tvrdokornog suparnika, Saida Džalilija - rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

Ranije je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da Pezeškian vodi u trci prema prvim rezultatima, dodajući da su prvi izveštaji pokazali da je odaziv bio oko 50 posto veći nego u prvom krugu.

Drugi krug je usledio nakon glasanja 28. juna s istorijsko niskim odazivom, kada se više od 60 posto iranskih glasača suzdržalo od prevremenih izbora za naslednika Ebrahima Raisija, nakon njegove smrti u helikopterskoj nesreći.

Radi se o tesnoj trci između skromnog reformiste Pezeškiana, jedinog umerenog u prvobitnoj grupi od četiri kandidata, i tvrdolinijaškog bivšeg nuklearnog pregovarača Džalilija, nepokolebljivog zagovornika produbljivanja veza s Rusijom i Kinom.

Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju Peškianove glasače kako plešu na ulicama u nekoliko gradova i vozače koji trube kako bi pozdravili njegovu pobedu.

Ljudi u severozapadnom gradu Urmia, u kojem je rođen Pezeškian, delili su slatkiše na ulicama.

Iako se očekuje da će izbori imati mali uticaj na politiku Islamske Republike, predsednik će biti blisko uključen u odabir naslednika ajatolaha Ali Hamneija, 85-godišnjeg iranskog vrhovnog vođe koji odlučuje o najvažnijim državnim pitanjima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading