FRANCUZI SE SKLONILI SA IVICE: Iz Nacionalnog okupljanja zakukali na sav glas posle izbornog debakla

Autor:

Svet

08.07.2024

11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Nacionalnog okupljanja primećuju da su različite partije levice odjednom zaboravile sve međusobne razlike samo da bi formirale koaliciju protiv desnice.

FRANCUZI SE SKLONILI SA IVICE: Iz Nacionalnog okupljanja zakukali na sav glas posle izbornog debakla

Foto: Tanjug/AP

Francuzi su rekli da ne žele ultradesnicu na vlasti i to su učinili ponovo, nakon ranijih slučajeva zabeleženih na predsedničkim izborima.

BBC navodi da su Francuzi stranci Nacionalno okupljanje, Žordana Bardele i Marin Le Pen, omogućili veliku pobedu na izborima za Evropski parlament, da bi im potom doneli veliku pobedu u prvom krugu ovih parlamentarnih izbora.

Ali kada je došlo do glasanja koje se zaista računa, baš kao i na predsedničkim izborima, francuski birači su se "sklonilii s ivice".

Ovo iznenađenje koje je preselilo Nacionalno okupljanje na treće mesto, u potpunosti je posledica toga što su se glasači pojavili u velikom broju na biralištima i iskazali želju da spreče ultradesnicu da osvoji većinu.

Navodi se da Nacionalno okupljanje tvrdi, donekle opravdano, da je to bilo moguće samo zato što su se druge stranke udružile kako bi "prevarile" izborni sistem koji im je omogućio pobedu.

Iz Nacionalnog okupljanja primećuju da su različite partije levice odjednom zaboravile sve međusobne razlike samo da bi formirale koaliciju protiv desnice, kao i da su potom i pristalice francuskog predsednika, Emanuela Makrona, i levica zaboravili međusobne razlike.

- Bio je to neprirodan i nečasni savez koji je lišio francuski narod pobede Nacionalnog okupljanja. Takvi izborni aranžmani bacili Francusku u naručje ekstremne levice Žan-Lika Melanšona - rekao je Bardela, lider ove stranke i nesuđeni novi premijer.

BBC navodi da je ipak činjenica da većina ljudi u Francuskoj ne želi ultradesnicu, bilo zato što se protive njenim idejama, bilo zato što se plaše nemira koji bi neizbežno pratili njen dolazak na vlast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading