"MAKRON ODBIJA DA PRIZNA PORAZ" Francuski levičari uznemireni zbog ponašanja predsednika nakon drugog kruga izbora, a jedna stvar ih posbno plaši

Autor:

Svet

11.07.2024

11:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko novoizabranih poslanika Novog narodnog fronta reagovalo je na Makronovo pismo Francuzima, rekavši da bi trebalo da prihvati izbor levičarske koalicije za premijera.

"MAKRON ODBIJA DA PRIZNA PORAZ" Francuski levičari uznemireni zbog ponašanja predsednika nakon drugog kruga izbora, a jedna stvar ih posbno plaši

Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Francuski levičari uznemireni su zbog odbijanja predsednika, Emanuela Makrona, da odmah imenuje premijera iz njihovih redova. Oni insistiraju da, kao najveći blok u novoj Narodnoj skupštini, sa oko 190 poslaničkih mesta, imaju pravo da za šefa buduće vlade izaberu jednog od članova Novog narodnog fronta.

- Makron se drži poricanja i odbija da prihvati svoj poraz - objavila je na X-u političarka iz redova Nepokorene FrancuskeManon Obri.

Klemans Gete, poslanica Nepokorene Francuske, takođe je kritikovala Makronovu odluku da zadrži aktuelnu vladu "na kratko vreme".

- Makron je bacio Francusku u naručje krajnje desnice, mi smo to izbegli. Sada Novi narodni front mora da vlada. Predsednik mora da prihvati demokratiju - rekla je Gete na društvenim mrežama.

Nekoliko novoizabranih poslanika Novog narodnog fronta reagovalo je na Makronovo pismo Francuzima, rekavši da bi trebalo da prihvati izbor levičarske koalicije za premijera, kada se ona dogovori oko jednog, i da dozvoli bloku da formira vladu.

- Francuski narod je progovorio, sada se mora poštovati njegov izbor... Predsednik mora da poštuje svoju republikansku dužnost, poštuje opšte pravo glasa i poštuje glasove Francuza - rekao je lider socijalista, Olivije For, na televiziji Frans 2.

Erik Kokerel, poslanik Nepokorene Francuske, rekao je na televiziji LCI, da najbolje što Makron može da učini za Francusku u ovoj fazi je da dozvoli grupi koja je osvojila najviše mesta, Novom narodnom frontu, da vlada.

- Bilo koja druga mahinacija bi bila zaista problematična i opasna za demokratiju - istakao je Kokerel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading