JULIJA NAVALJNA STAVLJENA NA LISTU TERORISTA I EKSTREMISTA: Sud u Moskvi "uhapsio u odsustvu" suprugu pokojnog lidera ruske opozicije

Autor:

Svet

11.07.2024

15:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubrzo nakon smrti muža, Julija Navaljna je objavila da će nastaviti posao svog supruga.

JULIJA NAVALJNA STAVLJENA NA LISTU TERORISTA I EKSTREMISTA: Sud u Moskvi "uhapsio u odsustvu" suprugu pokojnog lidera ruske opozicije

Foto: YouTube/Guardian News/Printscreen

Ruska Federalna služba za finansijski monitoring (Rosfinmonitoring) uvrstila je Juliju Navaljnu na listu "terorista i ekstremista".

Ranije, 9. jula, udovica lidera ruske opozicije optužena je za učešće u "ekstremističkoj zajednici" i stavljena je na federalnu poternicu u Rusiji. Istovremeno, Basmanski sud u Moskvi uhapsio je Navaljnu u odsustvu.

Izvor Interfaksa tvrdi da istraga tereti Juliju Navaljnu za "kreiranje i distribuciju video zapisa na internetu, sa ciljem diskreditacije vlasti i prikupljanja donacija za Fond za borbu protiv korupcije“.

Slučaj "ekstremističke zajednice" protiv opozicionog političara, Alekseja Navaljnog, i njegovih saradnika, otvoren je u septembru 2021. Prva osoba koja je privedena u ovom slučaju bila je bivša šefica Navaljnovog štaba u Ufi, Lilija Čaniševa. Zbog toga je osuđena na devet i po godina zatvora.

Navaljni je za ovaj slučaj dobio 19 godina kolonije specijalnog režima, nakon čega je prebačen u koloniju u selu Harp u Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu, gde je i preminuo.

Takođe su osuđeni i bivša šefica štaba Navaljnog u Tomsku, Ksenija Fadejeva, i bivši tehnički direktor YouTube kanala Navalni Live, Danijel Holodni. Advokati koji su dugo godina radili sa Navaljnim, takođe su bili pod krivičnim gonjenjem: Vadim Kobzev, Aleksej Lipcer i Igor Sergunin, poslati su u istražni pritvorč. Olga Mihajlova i Aleksandar Fedulov, koji su napustili Rusiju, uhapšeni su u odsustvu.

Ubrzo nakon smrti muža, Julija Navaljna je objavila da će nastaviti posao svog supruga. Ona sada živi van Rusije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading