TAJNI SPORAZUM VAŠINGTONA I LONDONA SA KIJEVOM: Sve će se obelodaniti u narednim nedeljama, računa se na efekat iznenađenja

Autor:

Svet

21.09.2024

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski diplomatski izvori rekli su da žele da pokažu da NATO deluje jedinstveno i da izbegnu utisak da Velika Britanija i SAD dominiraju u donošenju odluka.

TAJNI SPORAZUM VAŠINGTONA I LONDONA SA KIJEVOM: Sve će se obelodaniti u narednim nedeljama, računa se na efekat iznenađenja

Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool via AP/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

svet

Ukrajina bi mogla dobiti tajnu dozvolu za lansiranje projektila na Rusiju u narednim nedeljama, budući da se Velika Britanija i SAD spremaju da daju zeleno svetlo, ali to žele zvanično da objave tek nakon lansiranja prvih raketa, piše Tajms, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako navodi list, zapadne diplomate spremne su da potpišu odluku, ali bi mogle da se uzdrže od zvaničnog saopštenja u UN sledeće nedelje.

Tajms navodi da postoji oprez u vezi sa objavljivanjem tog poteza unapred da se ne bi upozorila Rusija.

Zbog toga bi mogao biti sklopljen tajni sporazum kako bi se Ukrajini omogućilo da ispaljuje krstareće rakete britanske i francuske proizvodnje na Rusiju sa elementom iznenađenja, rekli su diplomatski izvori.

Velika Britanija i Francuska su već poslale projektile "Storm Shadow" u Ukrajinu, ali samo za upotrebu na ciljevima unutar granica zemlje u borbi protiv ruskih invazionih snaga.

Britanski diplomatski izvori rekli su da žele da pokažu da NATO deluje jedinstveno i da izbegnu utisak da Velika Britanija i SAD dominiraju u donošenju odluka.

Podsetimo, nemački kancelar, Olaf Šolc, izjavio je da Berlin neće isporučiti Kijevu rakete koje mogu da dolete do Moskve.

- Iako mnogi na mene vrše pritisak, neću isporučiti krstareće rakete koje mogu da stignu do Moskve. Uveravam vas da neću promeniti stav - rekao je on u razgovoru sa građanima Nidergersdorfa u saveznoj državi Brandenburg.

Šolc je ponovio da je potrebno naći način za mirno rešavanje ukrajinskog sukoba.

- Sada je došlo vreme da se prouči kakve tu postoje mogućnosti - dodao je on.

Kancelar je i tokom nedavnog razgovora sa građanima u gradu Prenclau, takođe u saveznoj državi Brandenburg, potvrdio da Nemačka ne namerava da isporučuje Kijevu krstareće rakete "Taurus" dugog dometa, jer bi to povuklo ozbiljan rizik od eskalacije.

- Ja sam tome rekao ne - istakao je kancelar, iako ne može da izbegne pritiske i rasprave na tu temu, čak ni unutar svoje vladajuće koalicije.

Šef vlade je napomenuo da bi za obezbeđenje kontrole upotrebe raketa "Taurus" bilo neophodno poslati nemačke vojnike u Ukrajinu, ali je to, prema njegovim rečima, isključeno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading