NAJMANJE 11 POGINULO U IZRAELSKOM VAZDUŠNOM NAPADU NA ŠKOLU! Tvrde da su gađali Hamasovce

Autor:

Svet

26.09.2024

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do sada je 61 posto škola direktno pogođeno.

NAJMANJE 11 POGINULO U IZRAELSKOM VAZDUŠNOM NAPADU NA ŠKOLU! Tvrde da su gađali Hamasovce

Foto: Printscreen Twitter

U izraelskom vazdušnom napadu na školu u severnom pojasu Gaze, koja služi kao sklonište za raseljene porodice, poginulo je najmanje 11 ljudi, potvrdilo je ministarstvo zdravlja. Među žrtvama su žene i deca, a svi su prevezeni u bolnice nakon napada na školu al-Faluja u izbegličkom kampu Džabalija.

Izraelska vojska navodi da je napad bio "precizan" i usmeren na "komandno-kontrolni centar" koji koriste borci Hamasa, dok je Hamas ovu tvrdnju demantovao. Agencija za civilnu odbranu procenjuje da u školi boravi više hiljada raseljenih Palestinaca i da je broj mrtvih mogao dostići 15. Lokalne medicinske ekipe izjavile su da je najmanje 14 osoba poginulo.

Stanovnik Rami Abdul Nabi izvestio je da je školu pogodilo dvoje projektila, opisujući eksplozije kao "potres". "Ovo bi trebalo da bude mesto gde raseljeni nalaze utočište, a umesto toga, dogodio se šokantan masakr", rekao je za Reuters.

Mnoge škole su tokom sukoba preuređene u skloništa za 1,9 miliona Palestinaca koji su napustili svoje domove od početka rata između Izraela i Hamasa pre gotovo godinu dana. Prema satelitskoj analizi UN-a, najmanje 61% škola direktno je pogođeno, a dodatnih 24% je oštećeno. Između prošle subote i ponedeljka, izraelski avioni su napali tri druge škole u severnoj i centralnoj Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 32 osobe.

Izraelska vojska ističe da su napadi usmereni na komandne centre Hamasa, uz tvrdnje da su preduzeli mere za smanjenje rizika od civilnih žrtava. Takođe, optužuje Hamas za sistematsko kršenje međunarodnog prava delovanjem unutar civilne infrastrukture.

Kampanja izraelske vojske za uništenje Hamasa pokrenuta je kao odgovor na napad ove grupe na južni Izrael 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1200 ljudi, a 251 osoba je oteta. Od tada, više od 41.150 ljudi izgubilo je život u Gazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading