MLAK PRIJEM ZELENSKOG U SAD: Ukrajinski predsednik nije uspeo da ostvari zacrtane ciljeve u Vašingtonu

Autor:

Svet

30.09.2024

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sam Zelenski je svoje sastanke sa predsedničkim kandidatima objasnio time da želi da postigne odluke koje bi, po njegovom mišljenju, ojačale Ukrajinu i pre američkih izbora.

MLAK PRIJEM ZELENSKOG U SAD: Ukrajinski predsednik nije uspeo da ostvari zacrtane ciljeve u Vašingtonu

Foto: Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, tokom posete Sjedinjenim Državama, nije uspeo da ostvari svoje ciljeve, jer Vašington nije odgovorio na zahteve Kijeva kao ključnog saveznika, piše The Wall Street Journal (WSJ). Publikacija ocenjuje boravak ukrajinskog lidera u Sjedinjenim Državama kao "mlak prijem".

Predstavnici odlazeće administracije američkog predsednika, Džoa Bajdena, kako navodi list, izrazili su skepticizam prema Planu pobede koji je Zelenski doneo Vašingtonu i rekli da žele više detalja. Sam Bajden, iako je izdvojio još jedan paket pomoći vredan 8 milijardi dolara, nije dao Kijevu dozvolu da gađa duboko u Rusiju dalekometnim oružjem, što je bio glavni zahtev ukrajinskog predsednika.

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, rekao je na sastanku sa Zelenskim u Njujorku da će, ako bude izabran, nastojati da okonča rat u Ukrajini i pre inauguracije. On je nakon pregovora istakao da nije promenio mišljenje. Njegove stavove podržavaju republikanski saveznici.

- Realnost je da će se rat u Ukrajini okončati pregovorima - citira WSJ senatora Marka Rubija.

Demokratski predsednički kandidat i aktuelna potpredsednica SAD, Kamala Haris, takođe je razgovarala sa Zelenskim u Beloj kući, napominje WSJ. Posle sastanka, ona je Kijevu obećala dalju podršku.

Sam Zelenski je svoje sastanke sa predsedničkim kandidatima objasnio time da želi da postigne odluke koje bi, po njegovom mišljenju, ojačale Ukrajinu i pre američkih izbora.

Plan pobede Zelenskog, koji je doneo Sjedinjenim Državama, uključuje pet tačaka, četiri glavne i još jednu, koja će "biti potrebna posle rata". Detalji inicijative nisu poznati, ali je WSJ ​​pisao, pozivajući se na američke i evropske visoke zvaničnike, da "nema mnogo novog" i da ne nudi jasan put do pobede.

Prema pisanju Tajmsa, četiri glavne tačke plana su nastavak operacije u Kurskoj oblasti, bezbednosne garancije za Ukrajinu sa Zapada, "slično paktu o međusobnoj odbrani nakon ulaska u NATO", zahtev za konkretnim modernim oružjima, kao i međunarodna finansijska pomoć Ukrajini.

Kremlj je smatrao da je preuranjeno analizirati inicijativu do njenog zvaničnog predstavljanja i obećao da će postići uspeh u okviru vojne operacije, bez obzira na izjave Ukrajine. Moskva isključuje pregovore sa Kijevom sve dok ukrajinske trupe ne budu proterane iz oblasti Kursk, gde borbe traju od 6. avgusta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading