STRAVIČAN INCIDENT NA AERODROMU: Carinici nisu mogli da poveruju šta je stavio u torbu, POZVANA POLICIJA (VIDEO)

Autor:

Svet

02.10.2024

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je jasan primer kršenja carinskih propisa

STRAVIČAN INCIDENT NA AERODROMU: Carinici nisu mogli da poveruju šta je stavio u torbu, POZVANA POLICIJA (VIDEO)

Foto: shutterstock

Putovanje

Krajem septembra, na međunarodnom aerodromu Taškent, carinici su sprečili neobičan pokušaj šverca koji je zapanjio prisutne.

Naime, jedan neimenovani putnik je prošao skener zajedno sa svojim ručnim prtljagom, a kada mu je rečeno da otvori torbu, iz nje je izvukao albino burmanskog pitona dugačkog čak tri metra.

Ovaj neobični slučaj je izazvao veliko iznenađenje među carinicima, koji su odmah reagovali i pozvali policiju kako bi uhapsili putnika.

Potrebna međunarodna dozvola

Kako su nadležni istakli, za uvoz burmanskih pitona u Uzbekistan potrebna je međunarodna dozvola CITES, koju putnik nije posedovao. Ovo je jasan primer kršenja carinskih propisa i međunarodnih sporazuma o zaštiti ugroženih vrsta. Zmija je nakon incidenta predata zoološkom vrtu u Taškentu, gde su stručnjaci ocenili da je zdrava i da će biti bezbedno smeštena.

Šverc insekata

Još jedan neobičan pokušaj krijumčarenja izazvao je pažnju svetske javnosti kada su italijanski otac i sin uhvaćeni dok su pokušavali da iznesu endemske insekte iz safari parka na Šri Lanki, prenosi agencija Tanjug.

Ova dvojica, čija imena nisu objavljena, kažnjeni su sa 200.000 dolara zbog ilegalnog sakupljanja i transporta 92 vrste leptira i stotine drugih insekata. Prema lokalnim izveštajima, rendžeri su u njihovom automobilu otkrili stotine tegli ispunjenih mrtvim insektima.

Nišanta, jedan od rendžera parka, izjavio je: "Svi insekti su bili mrtvi kada smo ih pronašli. Stavili su neku hemikaliju u tegle da bi ih sačuvali."

Ovaj čin izazvao je ogorčenje među lokalnim stanovništvom, koje smatra insekte svetim delom prirodne baštine.

Sud na Šri Lanki osudio je optužene početkom septembra, a ukoliko ne plate kaznu do 24. septembra, suočiće se sa dvogodišnjom zatvorskom kaznom. Ovaj slučaj podstakao je debatu o zaštiti ugroženih vrsta i posledicama trgovine endemskim insektima, koja postaje sve unosniji, ali opasan posao na crnom tržištu.

Slični slučajevi u svetu

Krijumčarenje ugroženih i retkih životinjskih vrsta nije novi fenomen. Godine 2019, na aerodromu u Los Anđelesu uhapšen je muškarac koji je pokušao da unese više od 1.000 tarantula iz Meksika u svoju domovinu, skrivajući ih u specijalno napravljenim kutijama u svom prtljagu. Sud mu je odredio visoku novčanu kaznu i oduzeo mu životinjski plen.

Još jedan dramatičan primer dogodio se u Brazilu 2021. godine, kada su vlasti zaplenile ilegalno sakupljene ptice, među kojima je bila i retka vrsta papagaja poznata po svom živopisnom perju. Krijumčari su pokušali da ih prodaju kolekcionarima u Evropi, ali su uhvaćeni u zasedi postavljenoj od strane lokalnih rendžera.

Ovi slučajevi ukazuju na globalni problem ilegalne trgovine divljim životinjama, koji ne samo da ugrožava biodiverzitet, već i ozbiljno narušava ekosisteme širom sveta. Uprkos strogim zakonima i međunarodnim sporazumima, ovaj profitabilan "biznis" i dalje opstaje, podstaknut potražnjom za retkim vrstama, bilo za kolekcionarske svrhe, medicinsku upotrebu ili kućne ljubimce.

Slučaj sa Šri Lanke podseća na hitnost očuvanja endemskih vrsta i podizanja svesti o opasnostima ilegalne trgovine. Zakonodavci i organizacije za zaštitu životne sredine širom sveta nastavljaju borbu protiv ove ilegalne prakse, ali će tek budućnost pokazati da li će mere zaštite biti dovoljno stroge da spreče slične incidente.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading