POČINJE SAMIT LIDERA BRIKS-a: Putin, Erdogan i Si Đinping su samo neki od ozbiljnih političara koji će danas stići u Kazanj

Autor:

Svet

22.10.2024

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit lidera BRIKS-a trajaće do 24. oktobra

POČINJE SAMIT LIDERA BRIKS-a: Putin, Erdogan i Si Đinping su samo neki od ozbiljnih političara koji će danas stići u Kazanj

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

U Kazanju danas počinje samit lidera BRIKS-a, koji će pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" trajati do 24. oktobra, prenosi Tanjug.

Ovo će biti prvi samit nakon proširenja BRIKS-a pa će, osim zemalja osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južnoafričke republike, učestvovati i Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Etiopija, koji su od 1. januara ove godine postali članice.

U Moskvi je saopšteno da će na samitu BRIKS-a biti predstavljeno 36 zemalja, od kojih 22 na najvišem nivou, kao i  rukovodstvo šest međunarodnih organizacija.

Između ostalih, najavljen je dolazak lidera Kine Si Đinpinga, Irana Masuda Pezeškijana, Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Indije Narendre Modija, kao i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša

Srbiju će na samitu BRIKS-a predstavljati potpredsednik četvoročlana delegacija.

Republika

Foto: AP/Darko Vojinović

Na samitu BRIKS-u biće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

Iz Kremlja je u ponedeljak saopšteno da će učesnici razgovarati o aktuelnim pitanjima globalne i regionalne agende, situaciji na Bliskom istoku, a posebna pažnja biće posvećena mogućem proširenju.

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov najavio je da će lideri BRIKS-a na samitu u Kazanju razgovarati o mehanizmu za dodeljivanje statusa partnerske države BRIKS-a, što će biti faza u pripremi onih koji žele da postanu punopravni članovi asocijacije. 

Najavljeno je da će lideri BRIKS-a razgovarati o tri glavne oblasti saradnje koje je postavila Rusija kao zemlja koja predsedava asocijacijom ove godine - saradnja u oblastima politike i bezbednosti, ekonomije i finansija i kulturno-humanitarnih kontakata.

Predviđeno je da rezultati rasprave budu sumirani u deklaraciji  samita.

Poslednjeg dana samita planiran je sastanak u formatu "autrič"/„BRICS plus” na kojem će učestvovati predstavnici gotovo 40 zemalja, među kojima su i lideri zemalja Zajednice nezavisnih država, delegacije mnogih zemalja Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike, kao i šefovi izvršnih tela niza međunarodnih organizacija.

Iz Kremlja je takođe najavljeno da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin održati bilateralne sastanke sa gotovo svim liderima koji učestvuju na samitu.

O BRIKS-u

Republika

Foto: Tanjug/AP Gianluigi Guercia

Samit lidera BRIKS-a

BRIKS je međudržavna asocijacija koja je nastala 2006. godine, a zemlje osnivači su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika.

Termin BRIK predložio je 2001. godine ekonomista iz investicione banke Goldman Saks, Džim O'Nil, za označavanje Brazila, Rusije, Indije i Kine - četiri svetske ekonomije sa najdinamičnijim rastom BDP-a.

Ove četiri zemlje su 2006. godine odlučile da se udruže kao grupa BRIK, a 2010. godine pridružila im se Južna Afrika i tako je nastao BRIKS.

Prvi samit BRIKS-a održan je 2009. godine u Jekaterinburgu, kada je usvojena zajednička izjava kojom su definisani ciljevi asocijacije - razvoj pragmatičnog i transparentnog dijaloga i saradnje između zemalja. 

Predsedavanje BRIKS-om obavlja država-članica tokom kalendarske godine po principu rotacije, a od 1. januara ove godine BRIKS-om predsedava Rusija. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading