ŠEF UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA OTKRIVA: Evo kada se očekuju prve severnokorejske trupe na frontu i gde će biti raspoređene

Autor:

Svet

23.10.2024

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nepotvrđeni izveštaji takođe sugerišu da su poslati severnokorejski borbeni piloti.

ŠEF UKRAJINSKIH OBAVEŠTAJACA OTKRIVA: Evo kada se očekuju prve severnokorejske trupe na frontu i gde će biti raspoređene

Foto: youtube.com/sky news

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR), Kirilo Budanov, rekao je za The War Zone da se očekuje da prve severnokorejske trupe stignu u rusku Kursku oblast u sredu, 23. oktobra, kako bi pomogle u odbrani od ukrajinske invazije.

Raspoređivanje trupa proizilazi iz junskog sporazuma između Vladimira Putina i Kim Džong Una kojim se obavezuju na uzajamnu pomoć u odbrani. 

- Čekamo prve jedinice sutra u pravcu Kurska. Videćemo posle nekoliko dana - rekao je Kirilo Budanov.

Nejasno je koliko će vojnika stići i kako će biti opremljeni.

Južna Koreja razmatra odgovor na slanje severnokorejskih jedinica u rat u Ukrajini, razmatrajući slanje savetnika i teškog naoružanja Kijevu, nakon izveštaja o 12.000 severnokorejskih vojnika, uključujući elitne jedinice za specijalne operacije, potencijalno raspoređenih u Rusiji.

Nepotvrđeni izveštaji takođe sugerišu da su poslati severnokorejski borbeni piloti.

Seul bi Ukrajini mogao da obezbedi raketni sistem zemlja-vazduh srednjeg dometa Cheongung-II i drugo odbrambeno oružje, uključujući artiljerijske granate, haubice, tenkove i višecevne raketne sisteme. Ovo bi označilo prvu direktnu vojnu pomoć Južne Koreje Ukrajini.

Prema anonimnom ukrajinskom vojnom obaveštajcu kojeg je početkom oktobra citirao Vašington post, nekoliko hiljada severnokorejskih pešadijskih vojnika trenutno se obučava u Rusiji i mogli bi da budu raspoređeni u Ukrajini do kraja godine. Severnokorejski oficiri su već prisutni u Ukrajini pod ruskom okupacijom i proučavaju bojno polje.

Nedavni izveštaji pokazuju da su severnokorejski vojni zvaničnici poginuli u ukrajinskom raketnom napadu u blizini grada Donjecka koji je okupirala Rusija.

Međutim, američki ministar odbrane, Lojd Ostin, rekao je da ne može da potvrdi da se severnokorejski vojnici bore za Moskvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading