SI ODBIO RUSKI AURUS: Brazil, Južna Afrika i Indija istupile protiv Putinovog predloga (VIDEO)

Autor:

Svet

23.10.2024

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samitu BRIKS-a u Kazanju prisustvuju predstavnici više od 30 zemalja.

SI ODBIO RUSKI AURUS: Brazil, Južna Afrika i Indija istupile protiv Putinovog predloga (VIDEO)

Foto: Tanjug/Pool Photo via AP/Maxim Shipenkov

Neki od šefova stranih država koji su doputovali na samit BRIKS-a u Kazanju izabrali su za prevoz ruski automobil Aurus. Međutim, kineski predsednik, Si Đinping, okrenuo je leđa ruskoj automobilskoj industrij, dajući prednost kineskoj premijum limuzini Crvena zastava, sledi iz objavljenih snimaka sa događaja.

Samitu BRIKS-a u Kazanju, koji se održava od 22. do 24. oktobra, prisustvuju, pored Si Đinpinga, indijski premijer, Narendra Modi; predsednik EgiptaAbdel Fatah al-Sisi; iranski predsednik, Masud Pezeškijan; i južnoafrički predsednik, Siril Ramafosa.

Događaju prisustvuju predstavnici više od 30 zemalja, uključujući Belorusiju, Kongo, Mongoliju, Palestinu, Laos, Etiopiju, Maleziju. Na nivou šefova država zastupljene su 22 zemlje. Pored toga, Samitu prisustvuje i generalni sekretar UN, Antonio Gutereš.

 

 

Prvog dana samita u Kazanju, predlog Vladimira Putina da se BRIKS transformiše u antizapadnu koaliciju koja bi mogla da oslabi globalnu hegemoniju dolara nije izazvao entuzijazam među ključnim učesnicima bloka.

Indija je posebno izrazila neslaganje sa transformacijom BRIKS-a u "antiameričku organizaciju" u kojoj bi Rusija i Kina zauzele vodeće pozicije. Nju Delhi se takođe protivi daljem širenju BRIKS-a, koji je prošle godine primio šest novih zemalja i zatražio još desetine novih, uključujući i one poput Mjanmara i Avganistana. Stav Indije dele Brazil i Južna Afrika, rekli su za Blumberg indijski zvaničnici upoznati sa situacijom.

 

 

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su pristupili BRIKS-u 2023. godine, takođe ne podržavaju ideju da članstvo u bloku znači suprotstavljanje Zapadu. Predstavnici UAE su istakli da njihova zemlja ima dobre odnose sa Zapadom, uključujući i SAD, a članstvo u BRIKS-u ne smatraju opozicijom zapadnim državama.

Podsetimo, portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, demantovao je u intervjuu za NTV izveštaje o rascepu u BRIKS-u, rekavši da u toj asocijaciji "niko ne sarađuje ni protiv koga". 

- Svako sarađuje zarad svojih nacionalnih interesa, a svi projekti, pre svega iz oblasti ekonomije, finansija, stvaranja potencijalnih zajedničkih investicionih platformi, rade se u interesu država, a ne kao alternativa nekim drugim postojećim - rekao je Peskov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading