I TO SE DEŠAVA: Parlamentarni izbori bez IJEDNE STRANKE opozicije

Autor:

Svet

27.10.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neće ovde biti nekog većeg iznenađenja danas

I TO SE DEŠAVA: Parlamentarni izbori bez IJEDNE STRANKE opozicije

Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

U Uzbekistanu su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima koji će, kako se veruje, u odsustvu opozicionih stranaka rezultirati izborom zakonodavaca lojalnih predsedniku Šavkatu Mirzijojevu, uprkos nekim promenama u proceduri nakon ustavne reforme.

Mirzijojev od 2016. godine upravlja najnaseljenijom zemljom centralne Azije i stekao je široku popularnost kroz liberalne ekonomske reforme i ublažavanje drakonskih restrikcija u sfere političkih, verskih i medijskih sloboda koje je uveo njegov prethodnik Islam Karimov, prenosi Rojters.

Međutim, politička moć u zemlji sa 37 miliona stanovnika i dalje je koncentrisana oko Mirzijojeva, a parlament rutinski odobrava zakone koje je predlaže njegova vlada.

U blizini Uzbekistana, u Gruziji, održani su takođe parlamentarni izbori. Sa opozicijom.

Vladajuća gruzijska partija Gruzijski san osvojila je 53 odsto glasova na parlamentarnim izborima, na osnovu prebrojanih glasova sa 70 odsto biračkih mesta, saopštila je Centralna izborna komisija.

Kako se dodaje, izlaznost na izborima održanim u subotu bila je 58,94 odsto, prenosi Rojters. Lider stranke Gruzijski san Mamuka Mdinaradze, rekao je da je ta partija osvojila parlamentarnu većinu, dobivši oko 90 mandata.

Opozicija je takođe proglasila pobedu, tvrdeći da je na putu da osvoji većinu.

Gruzijska opoziciona partija Koalicija za promene saopštila je u subotu uveče nakon što je Centralna izborna komisija proglasila pobedu vladajućeg Gruzijskog sna, da neće priznati rezultate izbora i najavila početak uličnih protesta od danas.

Opoziciona partija Jedinstvo-nacionalni pokret takođe je saopštila da ne prihvata rezultate, a jedan od njenih lidera, Giorgij Vašadze je rekao da je opozicija odnela pobedu na izborima, prenosi RIA Novosti.

Centralna izborna komisija je ranije sinoć saopštila da je vladajuća gruzijska partija Gruzijski san osvojila je 53 odsto glasova na današnjim parlamentarnim izborima, na osnovu prebrojanih glasova sa 70 odsto biračkih mesta.

Vladajući Gruzijski san se zalaže za bolje odnose sa Ruskom Federacijom, dok su četiri najveće opozicione partije proevropski orijentisane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading