(FOTO) Vesić: Parku prijateljstva obnovom vraćena njegova funkcija!

Autor: Republika

Vesti

25.03.2019

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas potpuno obnovljeni Park prijateljstva na Novom Beogradu. Obilasku parka prisustvovali su zamenica predednika Skupštine grada Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković, član Gradskog veća Stevo Marušić, v.d. sekretara za kulturu Ivan Karl i direktor "Zelenilo-Beograd" Slobodan Stanojević.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Vesić obišao Park prijateljstva

Vesić je podsetio da je obnovom Parka prijateljstva završena obnova Ušća.

- Pre dve godine počeli smo obnovu kompletnog parka Ušće koji zauzima oko 95 hektara. Prva 33 hektara su oko Muzeja savremene umetnosti i taj prostor je prvi obnovljen sa posebnim stazama, a potom i 52 hektara u pravcu hotela "Jugoslavija".  Sada park Ušće po prvi put ima sadržaje koje ljudi koriste i postao je uređeni park u koji se rado dolazi. Sledeći korak je uređenje keja, Obale kralja Aleksandra, od Brankovog mosta ka hotelu "Jugoslavija" i onda ćemo moći da kažemo da će time ceo ovaj prostor biti završen - kazao je zamenik gradonačelnika.

Govoreći o parku prijateljstva Goran Vesić je  podsetio da je on nastao 1961. godine, kada je u Beogradu održana prva Konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Goran Vesić

- Prvi platan zasadio je tadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito, a posle toga su svi predsednici i učesnici konferencije zasadili svoje platane. Kasnije je postala tradicija da svi predsednici koji su posećivali Jugoslaviju i Srbiju ovde sade svoje platane, i ukupno ih je 191. Nisu sva stabla uspela da se zadrže te je 61 zamenjeno, a dodatno smo posadili još 80 stabala. Ovaj park ima 10,5 hektara i u okviru rekonstrukcije postavljeno je sedam kilometara ivičnjaka, 10.000 kvadratnih metara asfaltnih staza, 8.000 kvadrata novih granitnih ploča, uređen je i spomenik Večna vatra koji je napravljen nakon NATO bombardovanja i sada čitav ovaj prostor ima svoju funkciju. Beograd je zaslužio da ovaj park bude uređen, na redu je uređenje keja i kada na temeljima nekadašnjeg projekta Muzeja revolucije bude izgrađena i zgrada Beogradske filharmonije ovaj prostor dobiće svoj puni smisao u kome će svi moći da uživaju - istakao je Goran Vesić.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Park prijateljstva

U okviru rekonstrukcije u Parku prijateljstav JKP "Zelenilo – Beograd" posadilo je i 3.500 komada žbunastog rastinja, zasejano 1,5 hektara novih travnih površina i 3.300 kvadrata travnog busena. Ugrađen je novi zalivni sistem, zamenjena rasveta, postavljeno 24 nove klupe i 15 đubrijera. Ukupna vrednost radova iznosi 212 miliona dinara.

RepublikaFoto: www.beograd.rs
Park prijateljstva

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading