OVA ZGRADA SE NALAZI U BEOGRADU I PRAVO JE REMEK DELO ARHITEKTURE! Dugačka je ceo kilometar i dom je 3.500 ljudi! (FOTO)

Autor:

Vesti

04.03.2024

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iva zgrada na Novom Beogradu ima impresivnih 6.380 vrata i 5.152 prozora, što dodatno naglašava njezinu grandioznost i kompleksnost.

OVA ZGRADA SE NALAZI U BEOGRADU I PRAVO JE REMEK DELO ARHITEKTURE! Dugačka je ceo kilometar i dom je 3.500 ljudi! (FOTO)

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@Beogradzivi

Da li ste se ikada zapitali koja je najduža zgrada u Beogradu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GEOINSTA (@geografija_insta)

Pa ako jeste, najduža zgrada u Beogradu, koja se prostire na impresivnih 1.000 metara dužine, smeštena je u bloku 21, u opštini Novi Beograd. Procesi projektovanja i izgradnje ove znamenitosti trajali su od 1960. do 1966. godine.

 

Ova zgrada nosi više neformalnih naziva, među kojima su Lamela, Kineski zid i Meander, ali službeni naziv joj je stambeni blok "B-7".

Ona predstavlja remek-delo industrijske moderne arhitekture. Zgrada se sastoji od devet lamela koje su spojene na način da formiraju dvostruko latiničko slovo S. Struktura uključuje prizemlje, četiri sprata i potkrovlje sa krovnom terasom.

Kada su se prvi stanari uselili, ova monumentalna zgrada dom je pružila čak 3.500 ljudima. Osim toga, ima impresivnih 6.380 vrata i 5.152 prozora, što dodatno naglašava njezinu grandioznost i kompleksnost.

A koja je najviša zgrada u Beogradu?

Prema podacima sa Vikipedije, najviša zgrada u Srbiji, ali i na prostoru bivše SFRJ trenutno je Kula Beograd. Visoka je 168 metara i ima 42 sprata, a nalazi se na obali Save u kompleksu Beograda na vodi.

Kula Beograd je jedna od retkih zgrada u Evropi koja se rotira za 90 stepeni kroz 10 spratova. Zbog specifične i složene geometrije objekta, nije bilo moguće primeniti neke od gotovih sistema. Ovo je posebno naglašeno u “zakrivljenom” delu Kule, gde je fasadno staklo zakrivljeno. Rotirana silueta simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav i daje objektu utisak fluidnosti, navodi se na sajtu Belgradewaterfront.com.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading