KAKO DO PASOŠA IAKO SU SVI TERMINI ZAUZETI: Na zakazivanje ništa u narednih mesec dana, ovo vam je jedina šansa!

Autor:

Vesti

10.05.2024

06:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako morate biti spremni na malo čekanja, u 17 policijskih stanica i na 10 ispostava na teritoriji Beograda najnormalnije možete lično podneti zahtev za izdavanje dokumenta, bez zakazivanja preko e-Uprave.

KAKO DO PASOŠA IAKO SU SVI TERMINI ZAUZETI: Na zakazivanje ništa u narednih mesec dana, ovo vam je jedina šansa!

Foto: Shutterstock

Potraga za terminom za vađenje pasoša ne jenjava uoči početka leta. Osetne su gužve na šalterima, a svi termini preko e-uprave popunjeni su za celih narednih mesec dana. Iz MUP-a kažu da je ovo redovna situacija pred sezonu letovanja. Načelnica Uprave za upravne poslove PU Beograd Nataša Živković Bubanja kaže da, iako su svi termini zauzeti preko e-Uprave, postoji način da do svoje putne isprave dođete na vreme.

Iako morate biti spremni na malo čekanja, u 17 policijskih stanica i na 10 ispostava na teritoriji Beograda najnormalnije možete lično podneti zahtev za izdavanje dokumenta, bez zakazivanja preko e-Uprave, navodi Nataša Živković Bubanja

- Istina je da je većina termina putem e-Uprave popunjena jer se zakazuje mesec dana unapred. Ipak, uvek može da se desi da se pojavi i neki termin, da bude oslobođen, ali nevezano za to, veoma je važno da građani znaju da sasvim normalno mogu i lično podneti zahtev u 17 policijskih stanica i na 10 ispostava u Beogradu - kaže Živković Bubanja za "RTS".

Nataša Živković Bubanja ističe da bilo ko, ko želi da preda zahtev za izdavanje ličnog dokumenta, može to da uradi neposrednim dolaskom u bilo koju stanicu ili ispostavu.

Pasoš ne morate da izvadite na opštini na koji živite

- Desiće se nekada da se sačeka malo, ali će svakako završiti zahteve. Upravni poslovi već od sedam ujutru otvaraju svoje šaltere, tako da građani mogu da dođu i podnesu zahtev. Do sada se nije desilo da onaj ko dođe do 20 časova ne završi ono što je hteo - objašnjava Živković Bubanja.

Važno je napomenuti i da pasoš ne morate da izvadite na onoj opštini na kojoj živite, već u bilo kojoj. To znači da oni koji imaju adresu prebivališta, recimo, na Vračaru, mogu da izvade ličnu kartu u policijskoj stanici u Sopotu.

Da li su se cene menjale?

Kako objašnjava Nataša Živković Bubanja, cene se ove godine nisu menjale.

- Zamena pasoša koji ističe do sedam meseci ili zahtev za promenu ličnih podataka i adrese je 3.600 dinara. Ukoliko poželite da promenite ranije, onda se plaća taksa od 4.200 dinara - kaže Živković Bubanja.

Ukoliko ste pasoš izgubili morate na sve to platiti taksu od 900 dinara. Ista situacija je i ako želite da dobijete pasoš po hitnom postupku, kada na sve prethodne takse plaćate taksu od 5.000 dinara za izdavanje po hitnom postupku. Znači, koštaće vas 8.600 (ukoliko do isteka pasoša ostalo šest meseci) ili 9.200 dinara (ukoliko pasoš ističe za više od šest meseci).

Ukoliko ste pasoš izgubili, na ove iznose (i za standardnu proceduru i za izradu po hitnom postupku) dodajte još 900 dinara.

Načelnica Uprave za upravne poslove PU Beograd savetuje građane da na vreme pogledaju svoje putne isprave i da dođu u policijsku stanicu, jer će možda imati sreće da im izdavanje prođe glatko.

- Svakako, trudnicama, bebama i starijim osobama daćemo prednost - ističe načelnica za "RTS".

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading