LEKARI U SRBIJI UPOZORAVAJU: Ako osetite ove simptome, odmah se sklonite sa sunca

Autor:

Vesti

18.06.2024

23:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje tropske noći sa temperaturama koje neće padati ispod 25 stepeni Celzijusa.

LEKARI U SRBIJI UPOZORAVAJU: Ako osetite ove simptome, odmah se sklonite sa sunca

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Klimatolog Vladimir Đurđević upozorio je da ćemo ovih dana imati temperature koje su čak 10 stepeni više od prosečnih za ovo doba godine, sa maksimalnim vrednostima do 40 stepeni Celzijusa. Takve ekstremne temperature mogu biti opasne po zdravlje, posebno za ljude sa srčanim problemima i hipertenzijom, kaže načelnik Klinike VMA za urgentnu internu medicinu, doc. dr Nemanja Đenić. On naglašava da pacijenti sa srčanom slabošću treba da potraže medicinsku pomoć radi korekcije terapije.

Uticaj visokih temperatura na zdravlje

Visoke temperature i visoki UV indeks štetno deluju na ceo organizam. Dr Đenić savetuje da ljudi izbegavaju direktno izlaganje sunčevim zracima, jer sunčanica može izazvati glavobolje, mučninu i povraćanje.

Ukoliko dođe do ovih simptoma, treba se skloniti sa sunca, hidrirati u malim količinama i tuširati mlakom vodom, a ne hladnom.

Mere predostrožnosti

Najbolje je rashladiti se na kupalištima, kao što je Ada Ciganlija u Beogradu, gde sezona kupanja počinje podizanjem "Plave zastavice". Maja Pavlović iz JP "Ada Ciganlija" ističe da gradski zavod za javno zdravlje redovno kontroliše kvalitet vode, te da posetioci treba da poštuju pravila ponašanja, rashlade se pre ulaska u vodu, i izbegavaju kupanje u najtoplijem delu dana ili pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Prognoza vremena

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje tropske noći sa temperaturama koje neće padati ispod 25 stepeni Celzijusa. U subotu su mogući retki pljuskovi i grmljavina, dok se u nedelju očekuje veća šansa za lokalne pljuskove i grmljavinu, a ponegde može biti i grada. Međutim, meteorolozi uveravaju da nema naznaka za superćelijske oluje u Srbiji.

Ovakve vremenske prilike zahtevaju dodatnu pažnju i mere opreza kako bi se izbegle negativne posledice po zdravlje.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading