MRZITELJI UDARILI NA SVETOG SAVU, SMETAJU IM HRAM I SPC: Šolakovci u svojim napadima više ne biraju mete!

Autor: Ljubinka MIJUŠKOVIĆ

Vesti

20.06.2024

21:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar Nikola Krstić, kolumnista Danasa, nazvao svetinju na Vračaru mečkom na vašaru

MRZITELJI UDARILI NA SVETOG SAVU, SMETAJU IM HRAM I SPC: Šolakovci u svojim napadima više ne biraju mete!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Printscreen/Twitter, Printscreen

Novinar Nikola Krstić, koji često piše za dnevni list Danas, u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, ispljuvao je veliku srpsku svetinju, Hram Svetog Save, na društvenoj mreži Tviteru. Možda bi neko i mogao da kaže da je to Krstićev stav, da ga ne treba uvezivati s Danasom, ali upravo ovaj Šolakov list i njegovi zaposleni i inače prednjače u vređanju Srpske pravoslavne crkve.

"GLOMAZNA BOGOMOLJA"

- Gledam danas u onu glomaznu bogomolju Svetog Save i ne mogu da razumem čemu služi iako sam pored nje 27 godina života proveo. Nikakvu vrednost nema, razumem da je popovima i nacionalistima veličina bitna, ali ono je čist kič. Služiće kao turistička atrakcija, ko mečka na vašaru - napisao je Krstić.

Takođe, Snežana Čongradin, kolumnistikinja Danasa, pre nekoliko dana je sveštenike SPC nazvala nazvala ratnim zločincima.

- Tako se autorka ovih redova setila, između ostalog, jednog svežeg novembarskog jutra. Pre tačno sedam godina, kada sam u kolicima krenula da šetam svoju bebu Sofiju. Imala je šest meseci. Prolazile smo vračarskim ulicama, pored prokletog Hrama Svetog Save, u čijim podrumima se nalaze teretane i razne fensi pogodnosti za jedne od najistaknutijih, i tokom rata, i danas, promotere ratnog zločina - popove Srpske pravoslavne crkve - napisala je Čongradin pre izvesnog vremena u svojoj kolumni.

STALNA KAMPANJA

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, zanimljivo je da ti ljudi nemaju problem s hramovima drugih vera, već samo sa SPC i našim običajima i verovanjima.

- Ispada da je sve ostalo super, samo je naše primitivno, kič. To je jedna permanentna kampanja protiv SPC i srpske tradicije koja se nastavlja na višedecenijsku kampanju Saveza komunista, koja, eto, nije ni prestala, a počela je žestoko, ubijenjem sveštenika i uništavanjem hramova. Ovo je finiji nivo, oni se ovde rugaju - kaže Radun i dodaje:

- Stalno imaju potrebu da proizvode neke provokacije, procenjivanja, ruganja, kao crkva je nazadna, agresivna, pravoslavci su takvi... To se i uklapa u kampanju da su Srbi počinili genocid i da je Kosovo nezavisno.

Kad uništiš identitet, ništa ne ostane

Radun dalje objašnjava koji su, prema njegovom mišljenju, razlozi za jednu takvu kampanju.
- Suština identiteta jedne zajednice je u nekim njenim svetinjama. Kad te svetinje izvrgneš ruglu, ne ostaje ništa što je iznad čoveka, neka vrednost, nešto za šta se vredi boriti, žrtovati. Kažete porodica bez veze, crkva bez veze, bog ne postoji, onda malo šta ostaje čoveku za šta bi se borio. Njihova ideja je da se uništi taj identitet ili da se promeni u nekom smislu da Srbi ne budu narod koji poštuje svoju tradiciju, nego neki obeskorenjen, obesmišljen proizvod globalizacije - tvrdi Radun.
Hram je, dodaje, postao simbol Beograda, Srbije, srpske crkve i srpskog naroda, a Sava je najznačajnija ličnost srpske istorije.
- Ono što je bio Solomonov hram za Jevreje, to je svetosavski hram za Srbe, i nacionalni i verski simbol, i zato im smeta - dodaje ovaj analitičar.

Krstić: Za tužioca ili psihijatra

Kolumnu Čongradinove je na Tviteru prokomentarisao medijski analitičar Nebojša Krstić.
- Nivo govora mržnje Snežane Čongradin je zapanjujući. I to je pitanje za urednika Danasa. U njenim tekstovima, bojim se, ima rasizma, šovinizma i nacionalne i verske mržnje, to je pitanje, osim za urednika i za javnog tužioca. Ili psihijatra - napisao je Krstić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (30)

Loading
Zvezdica

20.06.2024 21:27

Šolakovci su zaslepljeni od mržnje i ne znaju više šta rade.

Mila

20.06.2024 21:29

Nije ovo prvi put, mrziteljima je lako da nađu metu, a sada im je kriv i Hram Svetog Save.

Danica

20.06.2024 21:30

Ne mogu da razumem da im sve smeta, da su tako nekada razmišljali danas nigde u svetu ne bi postojala nijedna velelepna građevina.

Ivana

20.06.2024 21:31

Ovo je stvarno nečuveno, da se sprdaju sa Hramom Svetog Save. Jadno i bedno.