ODRŽANA ŠETNJA U ČAST DUŠANA JOVANOVIĆA: "Oni žive, a nama su životi uništeni!" - Nacisti ga nasmrt pretukli i polomili vrat! (VIDEO)

Autor:

Vesti

18.10.2024

20:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Večeras je organizovana šetnja od Pravnog fakulteta do parka koji treba da nosi Dušanovo ime, cilj šetnje je bio da se oda počast nastradalom dečaku.

ODRŽANA ŠETNJA U ČAST DUŠANA JOVANOVIĆA: "Oni žive, a nama su životi uništeni!" - Nacisti ga nasmrt pretukli i polomili vrat! (VIDEO)

Foto: Republika

 

Na današnji dan, pre 27 godina, 18. oktobra 1997. godine jedan tragični događaj potresao je Srbiju. Četrnaestogodišnji Dušan Jovanović, dečak romske nacionalnosti, izgubio je život nakon što su ga na pragu kuće u kojoj je živeo sa roditeljima, u Beogradskoj ulici, nasmrt pretukla dvojica mladića - Milan Čujić i Ištvan Fendrik, članovi ultradesničarskog "Skinhed" pokreta.

Dušanova sestra je za Republiku rekla da je Dušan bio mnogo dobar, veseo i vaspitan.

- Mi godišnjicu obeležavamo svake godine na dan kad je udšan ubijen, takođe leti organizujemo memorijalni fudbalski turnir koji je u njegovu čast, tako da se dva puta godišnje skupljamo u njegovu čast. Ovde se skupljamo večeras i zajedno idemo do mesta gde je brat ubijen gde ćemo održati minut ćutanja, pa dolazimo do parka za koji smo predali da se imenuje po bratu. Brat je bio mnogo povučen, stidljiv, poslušan, veseo, veoma vaspitan i mnogo dobar - rekla je Duška za Republiku.

Tim povodom večeras je organizovana šetnja od Pravnog fakulteta do parka koji treba da nosi Dušanovo ime, cilj šetnje je bio da se oda počast nastradalom dečaku. 

Dušan Jovanović je ostao upamćen kao dečak čija je smrt potresla celu Srbiju. Njegova sestra Duška Jovanović se obratila prisutnima na skupu, deleći svoja sećanja i emocije vezane za ovaj tragični događaj. Osim nje, aktivisti i aktivistkinje takođe su se obratili okupljenima.

Dušan je pohađao Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar". Sa tatom Aleksandrom i majkom Milicom živeo je u dvorišnoj kući u Beogradskoj ulici. On je dečak čije je detinjstvo prekinuto na najokrutniji mogući način. Sa samo 14 godina, Dušan je postao žrtva brutalnog napada koji je šokirao celu Srbiju.

Foto: Republika

Park koji treba da nosi Dušanovo ime

Dušan je bio sasvim običan dečak koji je voleo da provodi vreme u prirodi, pecajući i uživajući u omiljenim hobijima. Bio je dobar učenik i miran dečak, voleo je da igra fudbal i da prati kečerske borbe. Bio je omiljen među svojim vršnjacima i bio je voljen od svoje porodice.

Foto: Republika

Mesto gde je Dušan ubijen

Kobne noći, Dušan je napustio svoj dom kako bi otišao do obližnje prodavnice. Niko nije ni pretpostavljao da će to biti poslednji put kada će ga videti živog. Otac se spremao za treću smenu u "Gradskoj čistoći", pio kafu, a Dule mu je tražio pare da ode i kupi Koka-kolu od 2 litre. Aleksandar je sinu dao pare ne pomišljajući ni u najstrašnijim snovima da će ga pustiti pravo u smrt. Milan Čujić i Ištvan Fendrik su brutalno napali Dušana, nanoseći mu teške telesne povrede. Zaskočili su ga, udarali pesnicama, šutirali nogama po glavi, gazili, potom su počupali oluk sa zgrade i njime ga tukli sve dok mu nisu slomili vrat, ostavljajući ga da leži nasred ulice.

Oni su dobili 10 godina zatvora, mi nismo bili zadovoljni presudom. Još dve osobe su bile prisutne kad je brat ubijen koje nikad nisu bile osuđene. Pušteni su na slobodu posle šest ipo godina. Majka je to mnogo teško podnela, sama sebi je oduzela život, a otac je preminuo godinu dana posle majke, ni on nije mogao da izdrži. Mnogo je teško, ja sam izgubila brata, a moja deca ujaka koga nikad nisu ni upoznali. Imamo sestru koja je mlađa i brata nikad nije upoznala. Oni žive, a moj brat nikad neće moći da se vrati, nikad ga više nećemo videti, ni čuti. Naši životi su skroz uništeni - kaže Duška za Republiku.

Nakon Dušanove smrti, porodica Jovanović suočila se sa nizom tragedija. Majka Milica je pokušala da okonča svoj život dva puta, a godinama kasnije je izvršila samoubistvo.

Otac Aleksandar je dobio infarkt kada je pogledao film o svom sinu, film "Dušan". Nakon toga, amputirane su mu obe noge, srce mu je puklo od tuge godinu i po dana nakon što mu je supruga preminula, a njihovu ćerku Kristinu je usvojila rođena sestra Duška koja se preselila u Švedsku.

Unija Roma Srbije 2007. godine postavila je spomen-ploču u znak sećanja na Dušana Jovanovića na mestu na kojem je ubijen. Njihov surovi čin uništio je celu porodicu Jovanović u kojoj su tragedije počele da se nižu jedna za drugom.

Foto: Republika

Spomen-ploča za Dušana

Milan Čujić i Ištvan Fendrik su dobili po deset godina maloletničkog zatvora. Kazna im je prvo umanjena za po 18 meseci po osnovu amnestije, pa su oni na slobodu, umesto 19. oktobra 2007, trebalo da budu pušteni 19. aprila 2006. godine. Posebnim rešenjem Okružnog suda u Beogradu kazna im je dodatno umanjena, pa je Fendrik uslovno pušten na slobodu 1. aprila 2004, dok je Ćujić uslovno oslobođen 30. aprila 2004. godine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading