UŽAS U CENTRU BEOGRADA! Žena pala sa zidina Kalemegdana

Autor:

Vesti

27.10.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukazuje joj se pomoć

UŽAS U CENTRU BEOGRADA! Žena pala sa zidina Kalemegdana

Foto: Nikola Mutić

Jedna osoba pala je sa zidina Kalemegdana danas oko 14 časova.

Kako nezvanično saznaje Kurir, u pitanju je starija žena, koja je u svesnom stanju.

Na terenu su Hitna pomoć, policija i vatrogasci.

Podsećamo da se povodom praznika Svete Petke, u Beogradu i ove godine sabrao veliki broj vernog naroda, koji u dugačkoj kolini čeka da priđe i pokloni se delovima moštiju svetiteljke koje se čuvaju u svetinji ispod crkve Ružice.

Pod senkama kalemegdanskih zidina, u Beogradu, čitavog dana niz uske stepenice, koje vode ka kapeli Svete Petke, sliva se reka verujućeg naroda koji se uputio da celiva delove moštiju svetiteljke na dan kada SPC obeležava praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi. 

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Gužva ispred crkve na Kalemegdanu

Verni su počeli da se okupljaju na ovom mestu kasno u noć uoči praznika, a hiljade njih je već u devet sati zapalilo sveće, kod kapele, a potom otišlo, ostavljajući tako mesta novopridošlim nebrojanim vernicima, koji su u dugačkoj koloni čekali da priđu svetinji.

Žena koja je pala sa zidina najverovatnije se okliznula zbog velike gužve.

Sredstva za prvu pomoć

Prilikom povreda važno je imati sredstva kao i umeti povređenom ukazati prvu pomoć.

Sredstva za pružanje prve pomoći se dele na standardna, priručna i improvizovana. Ukoliko postoji mogucnost uvek treba koristiti standardna sredstva, a to su ona sredstva koja su unapred pripremljena za takve prilike. Međutim, često se na mestu događaja ne raspolaze sa njima, pa se koriste priručna sredstva i pri tome dolazi do izražđaja znanje i sposobnost lica koje pruža prvu pomoć.

Standardna sredstva su industrijski proizvedena oprema i materijali koji služe za intervencije kao što su sprečavanje krvarenja, previjanje rana, imobilizacija povređenih delova tela i sl. Ovde spadaju: razne vrste zavoja, gaze, hanzaplast, leukoplast, makaze, trougle marame, tubusi, maske, rukavice, Šancova kragna itd. Priručna i improvizovana sredstva nisu primarno namenjena za pružanje prve pomoći, ali se često koriste u nedostatku ili kao dopuna standarnim sredstavima. Tu spadaju: komadi raznih tkanina i odeće, šatorsko krilo, komadi drveta, metala itd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading