ZARAZA POČELA DA HARA SRBIJOM! Lekari upozoravaju, ako osetite simptome, ODMAH zovite Hitnu pomoć

Autor:

Vesti

28.10.2024

06:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme sezonskog gripa je zvanično počelo

ZARAZA POČELA DA HARA SRBIJOM! Lekari upozoravaju, ako osetite simptome, ODMAH zovite Hitnu pomoć

Foto: shutterstock

Proteklu noć u Beogradu su obeležili brojni pozivi hroničnih i bolesnika sa respiratornim infekcijama.

Prema rečima dežurnog lekara Hitne pomoći, 22 ekipe Hitne pomoći primile su ukupno 123 poziva, od toga 21 intervencija je obavljena na javnim mestima.

Iz Hitne pomoći apeluju na građane - u slučaju da osete simptome respiratorne infekcije ili gripa, da se jave svom lekaru u nadležnom Domu zdravlja i da ne zovu Hitnu pomoć zbog uobičajenih sezonskih virusnih respiratornih tegoba

Kako je Tanjugu rečeno u Hitnoj pomoći, protekle noći nije se dogodila nijedna saobraćajna nesreća, ali bilo je više intervencija zbog osoba u alkoholisanom stanju, koje su vožene na odeljenje toksikologije VMA.

Kao i svake noći, za pomoć su se u velikom broju javljali hronični bolesnici, ali najviše hipertenzičari, astmatičari i pacijenti sa bolovima u grudima.

O sezonskom gripu

Stručnjaci ukazuju da je sezonski grip respiratorna zarazna bolest izazvana humanim virusom influence (A i B) i javlja se u epidemijama, a zaraznost je najveća odmah po nastanku simptoma i najčešće traje pet dana, kod dece do sedam dana.

Simptomi sezonskog gripa su povišena temperatura - iznad 38 stepeni, bolovi u mišićima, kašalj, curenje nosa ili njegova zapušenost.

Grip se najefikasnije širi sa osobe na osobu direktnim kontaktom - putem kapljica prilikom kašljanja i kijanja zaražene osobe, a prenosi se i indirektno, preko ruku ili kada se kapljice iz sekreta nosa i grla nađu na predmetima koje svakodnevno koristimo.

Naglo širenje gripa tokom jeseni i zime predstavlja sezonsku epidemiju gripa i smatra se da zbog visoke zaraznosti od 5 do 15 odsto svetske populacije oboli od gripa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading