Bivši direktor Granda Saša Popović (70) umro je 1. marta u bolnici u Parizu nakon kratke i teške borbe sa rakom želuca. Mnogi se pitaju kako je moguće da nije imao simptome opake bolesti sve dok nije ušao u poodmaklu fazu bolesti kad mu praktično više nije bilo spasa. Sam Popović nije ni slutio da je teško bolestan sve dok nije slomio nogu krajem prošlog maja, a kako kost nije zarastala, lekari su započeli detaljne analize i otkrili opaku bolest.
Kako ističu lekari, rak želuca je podmukla bolest koja se u organizmu najčešće razvija godinama bez ikakvih simptoma, pa pacijent ni ne sluti da je bolestan. Postoje tri vrste ovog tipa raka:
- Adenokarcinom želuca je najčešći primarni maligni tumor koji zahvata epitelne ćelije i čini oko 90-95% svih malignih tumora želuca
- Primarni limfom želuca je drugi tumor po učestalosti i javlja se u svega 5% pacijenata
- Treći je gastrointestinalni stromalni tumor koji čini samo 1% svih rakova želuca
U početnim stadijumima ova vrsta raka ne pravi nikakve tegobe. Kako bolest napreduje, pojavljuju se simptomi kao što su:
- gubitak apetita
- mučnina
- nagon za povraćanjem
- osećaj rane sitosti
- bol u nadželudačnoj regiji
- malaksalost i gubitak težine
- problemi sa jetrom, žutica
- otok stomaka
- otežano disanje zbog prisustva vode u plućima
- hronična anemija
U slučaju hronične anemije, kako naglašavaju lekari, neophodno je sprovesti detaljne analize, zato što ovo stanje može biti posledica upravo krvarenja u telu, posebno kod osoba srednje i starije životne dobi.

Vladimir Lukić
Dijagnoza se postavlja gastroskopskim pregledom i biopsijom. U zavisnosti od stadijuma bolesti i mesta gde je smešten rak može se uraditi resekcija sluzokože (mali karcinomi želuca u vrlo ranoj fazi), delimično uklanjanje dela želuca (karcinomi u donjem delu želuca) ili potpuno hirurško uklanjanje želuca (kada se tumor proširio po celom organu). Tada se jednjak povezuje direktno sa tankim crevom. Nažalost, zbog uznapredovale bolesti Popoviću nije bilo moguće uraditi hiruršku intervenciju, pa je primao hemoterapiju i preminuo je devet meseci nakon postavljanja dijagnoze, piše na sajtu dr Miloša Bjelovića.
Kada su u pitanju faktori rizika za dobijanje ovog raka lekari najčešće upozoravaju na sledeće:
- konzumiranje hrane bogate nitrozaminima (dimljeno meso i prerađevine)
- hronični atrofični gastritis (zapaljenje sluzokože želuca)
- krvna grupa A
- čir na želucu udružen sa infekcijom Helikobakterije
Zanimljivo je da je Popović već godinama praktikovao zdravu ishranu bogatu povrćem i ribom, posebno leti. Nikad nije pio, niti pušio, a jedini porok mu je bila domaća crna kafa koju je, kako je sam rekao, pio ujutru umesto doručka uz kiflu.
Komentari (0)