Istraživanje pokazalo: Hrana koja ima puno natrijuma najštetnija

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

21.04.2019

16:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova naučna studija o uticaju ishrane na zdravlje Instituta za metriku i evaluaciju zdravlja (IHME) na Univerzitetu u Vašingtonu pokazala je da je ishrana sa puno natrijuma odgovorna za 33 smrti od 100.000, piše Blumberg.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Režim ishrane u kojem se kozumira puno crvenog mesa pokazao se mnogo manje štetnim nego što se mislilo, sa samo dve smrti u 100.000.

Natrijum predstavlja najveći rizik u ishrani u SAD, od 15 uključenih u istraživanje.

- Iako su natrijum, šećer i masti bili u fokusu debate o ishrani u poslednjih nekoliko godina, rezultati istraživanja pokazuju da su glavni faktori rizika koji rezultiraju smrću ishrana sa visokim sadržajem natrijuma, niskim sadržajem celih zrna, malo voća, malo orašastih plodova i semenki i malo povrća - kaže doktor Aškan Afšin, glavni autor studije i asistent na IHME.

U prvih 10 prehrambenih faktora koji uzrokuju najveći broj smrtnih slučajeva na globalnom nivou, osam su povezani sa niskim unosom zdrave hrane, a ne sa visokim unosom nezdrave hrane, navodi se u istraživanju.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading