DOMAĆICE U PANICI, NIŠTA OD AJVARA! Cene povrća otišle u nebesa, ZIMNICA JEFTINIJA U MARKETU!
Spremanje zimnice uveliko je u toku, a ovogodišnja suša i grad pokosili su povrće u Srbiji. Cene paprike, paradajza, kupusa i ostalog povrća neophodnog za spremanje omiljenih zimskih đakonija zabrinjava kupce ove godine.
Velike suše, visoke temperature i vremenske nepogode doveli su do povećanja cena povrća na tržištu, a samim tim i mnoge domaćice ostavili bez zimnice.
Ovogodišnja cena povrća na pijacama veoma je visoka,a u odnosu na prošlu godinu za neke proizvode potrebno je izdvojiti i duplo više novca. Pa se postavlja pitanje da li se ove godine više isplati praviti ili kupiti zimnicu.
Cene otišle u nebesa |
|
---|---|
Prošla godina | Ova godina |
paprika: 100-200 |
paprika: 100-300 |
paradajz: 100-180 krastavac: 50-150 kupus: 30-80 patlidžan: 50-70
|
paradajz: 100-300 krastavac: 80 -150 kupus: 100-150 patlidžan: 60-80
|
Ekipa portala Republika obišla je prodajna mesta na pijacama kao i markete, a cene povrća variraju, zavise i od klase proizvoda, ali i od "akcija" koje neke prodavnice nude.
Naša sugrađanka koju smo zatekli kako se cenka sa prodavcem za paprike, ističe da je svo povrće preskupo, a posebno paprike od kojih se prave mnoga zimska jela.
- Sad gledam ovu skupoću i čekam da cene bar još malo padnu jer se ovako ne isplati praviti zimnicu. Domaće je domaće, ali džep mnogo trpi, a u prodavnici može da se nađe jeftinije - kaže Ana obilazeći tezge po pijaci na Banovom brdu.
Ni prodavci kao ni kupci nisu zadovoljni zbog visokih cena, ali ističu da im je grad ubio rod, pa zbog toga ove godine ima i manje povrća, a i manje potražnje.
- Ne kupuje se kao pre, ove godine smo morali da dignemo cene jer nam je suša sve odnela, a narod negoduje. Dođe neko kupi po koju kutiju paprika, malo paradajza, ali sve to slabo. Nama se ne isplati da spustimo cene, prosto moramo i mi od nečega da živimo - kaže prodavac Miroslav sa pijace na Zelenom vencu.
Ajvar skuplji od mesa
"Kralj zimnice" i omiljeni među srbima - ajvar , ove godine će prema rečima kupaca, ali i prodavaca biti najskuplji među zimnicom, a za jednu teglu ajvara možemo kupiti kilogram mlevenog mesa.
Za veće zalihe ajvara potrebno je oko 50 kilograma paprika, oko 10 kilograma patliđžana, i oko pet litara ulja, a od ove količine dobija se svega 27 kilograma ajvara.
Cena crvenih paprika na pijacama u Beogradu kreće se od 100-300 dinara po kilogramu, za patlidžan je potrebno izdvojiti od 60-100 dinara, dok ulje košta oko 200 din.
U radnjama ajvar može da se kupi i za 450 dinara, međutim takva ponuda je uglavnom kratkotrajna, odnosno dok traje akcija.
Ipak, standardna cena iznosi u proseku oko 600 dinara po tegli, dok recimo domaći ajvar na pijaci možete pazariti po ceni od 700 dinara!
Ako pored cene u obzir uzmemo i vreme, struju, uloženi rad i trud tokom spremanja domaćeg ajvara dolazimo do zaključka da je ove godine isplatljivije kupiti ajvar u marketu, a najbolje kada je na akcijskoj ponudi.
Ipak, ukoliko se odličite da spremate zimnicu naš portal vam donosi pregršt finih recepata za ukusne zimske đakonije, a sve recepte možete pročitati OVDE.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (2)
Milan
08.10.2021 13:41
Odavno trzistem vladaju alavci! Ove godone cemo da stavimo zimnicu u svet maste! Ministarstvo trgovine 'nema instrumente' vec sve 'regulise trziste'!
Milica
08.10.2021 15:56
Ja sam odustala od spremanja zimnice upravo zbog toga. A onoj iz marketa apsolutno ništa ne fali!