KAKO USKRS SLAVE DRUGI PRAVOSLAVCI: Pomiluj dete jajetom i razbij krčag na ulici
Uskršnji običaji i navike s vremenom su dobili nove oblike kod pravoslavnih naroda koji po starom kalendaru danas slave zajedno s nama.
Uskrs se kod slovenskih naroda nazivao "velikden", što je bio direktan prevod s Grčkog u vreme preuzimanja hrišćanstva. Jedino su naša daleka braća Lužički Srbi ovaj praznik nazivali "jutru", po vremenu dana u kom su odlazili u crkvu.
Crkva se u rana vremena starala da zabrani običaje koji su potekli iz paganskih, ali se iza Uskrsa maskirao drevni doček proleća. Hrišćanstvo je asimilovalo i predstave Slovena o precima čije se duše tada vraćaju na zemlju. Ostatak tog verovanja zadržao se još u običaju da se na Pobusani ponedeljak kucne jaje o spomenik i pokojniku kaže "Hristos voskrese". Uskršnji običaji i navike s vremenom su dobili nove oblike kod pravoslavnih naroda koji po starom kalendaru danas slave zajedno s nama.
BUGARSKA
U Bugarskoj najstarija žena u porodici crvenim jajetom pomiluje po licu svako dete, za zdravlje i snagu. Muškarci nakon službe bacaju bojena jaja na zid crkve.
GRČKA
Od Grka danas slave "starokalendarci". Domaćice jaja boje na Veliki četvrtak, jer dan kasnije učestvuju u povorci u kojoj se nosi hristov grob. Samo na Krfu povorka kreće na Veliku subotu, jer im je još u doba mletačke uprave bilo zabranjeno da to čine petkom.
Vernici tada s terasa bacaju krčage pune vode koji se razbijaju na ulici, čime izažavaju bes zbog Judine izdaje.
U crkvi pale velike sveće koje zovu lambada i održavaju plamen narednih 40 dana. Na trpezi je obavezna magirica, čorba od jagnjećih iznutrica i povrća. Običaj je i darivanje, pa prodavnice rade prekovremeno.
RUSIJA
Rusi Vaskrs počinju liturgijom i na groblju, gde pokojnicima nose ponude. Potom počinje praznovanje, a obavezna je piramidalna sirna pasha, odnosno uskršnji hleb u kom ima mladog sira i suvog voća. Tu su i kolač od maka i slatki ukrašeni hleb kulič. Na trpezi su česti šunka i sir, kao i jagnje od putera koje simbolizuje "Jagnje Božje", odnosno Hrista. Prvo jaje se seče na onoliko komada koliko je ukućana za stolom.
GRUZIJA
Gruzini su veseo narod koji pravi odlično vino i uživa u njemu. Neke običaje primili su od susednih Slovena, pa tako i oni na Uskrs odlaze na groblje, gde se velike količine vina proliju i popiju uz pesmu i smeh. Pravi Gruzin, ne žali ni bocu skupog šampanjca, kako bi proslavio ovaj i naredni život.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)