OTKUD SAD OVO? SRBIJOM HARA MIŠJA GROZNICA! Zgadiće vam se život kad čujete KAKO SE PRENOSI: Evo koja hrana je NAJOPASNIJA - nije za one sa slabim stomakom!
Virus mišje groznice registrovan kod troje ljudi, a evo koja hrana je najopasnija.
Trojica muškaraca srednjih godina iz Ivanjičkog kraja su prijavili slučajeve zaraze mišjom groznicom i leptospirozom.
Svi ovi muškarci su boravili duže vreme u šumi usled posla, što ih je izložilo riziku zaraze ovim bolestima.
Profesor dr Branislav Tiodorović objašnjava da, iako su ovi slučajevi retki, oprez je važan, posebno kada je reč o čuvanju hrane.
Mišja groznica je uzrokovana virusom, dok leptospirozu izaziva bakterija. Simptomi ovih bolesti su slični, uključujući visoku temperaturu, jake glavobolje i otok lica. Obe bolesti mogu uticati na bubrege, dok kod leptospiroze takođe može biti zahvaćena i jetra, uz pojavu žute boje kože.
- Mišja groznica javlja u jesen, ali može i tokom leta, ali treba napomenuti da se zaista javlja retko. Obično se javlja kod seoskog stanovništva, na planinama, gde čuvaju ovce, stoku... Poljskih miševa sada ima nešto više što može napraviti problem ako se recimo loše čuva hrana kao što je mleko, a posebno sir. Oni mogu da zaraze hranu, a najopasnije je što uriniraju preko mleka ili sira preko hrane koja nije zaštićena. Kada neko uzme tu hranu može da se zarazi, tako se mišja groznica javlja kod ljudi u gradu preko namirnica. Ali svakako, oni koji proizvode sir u svom domaćinstvu ili mleko, znaju kako se to drži a razlog je upravo taj da miševi ne dođu do njega - kaže profesor Tiodorović.
S obzirom na prijavljene slučajeve, važno je pridržavati se mera opreza kada se boravi u prirodi, posebno ako je duži boravak u pitanju. Preduzimanje odgovarajućih higijenskih mera i pažnja prema hrani mogu smanjiti rizik od zaraze ovim bolestima.
Hantaan virus je uzročnik mišje groznice, a prirodni rezervoari ovog virusa su različite vrste glodara, kao što su poljski miševi. Oni izlučuju virus preko svojih sekreta, što može dovesti do infekcije čoveka. Infekcija se može preneti preko različitih puteva, uključujući respiratorni trakt, digestivni sistem i putem kontakta.
Simptomi mišje groznice mogu varirati, ali obično uključuju visoku temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, mučninu, povraćanje i stomak. U ozbiljnijim slučajevima, bolest može dovesti do komplikacija kao što su poremećaji bubrega i jetre, krvarenja i teške respiratorne probleme.
Profesor dr Branislav Tiodorović ukazuje na važnost opreza pri konzumiranju hrane, posebno sirnih proizvoda. Prema njegovim rečima, sir je posebno opasna hrana jer se Hantaan virus može preneti putem sekreta poljskih miševa koji mogu kontaminirati sir. Stoga, pridržavanje higijenskih mera pri rukovanju hranom, naročito sirom, može pomoći u sprečavanju širenja ovog virusa.
- Sir je tu opasniji. Sećam se epidemije u Crnoj Gori u kojoj sam učestvovao 1983. godine, kada je mišja groznica našla put do grada upravo na ovaj način. Zato, treba obratiti pažnju na čuvanje hrane, a posebno na mlečne proizvode. Takođe, ljudi koji provode vreme u prirodi, oni koji koriste gljive, ili voće koje se sakuplja ispod drveta i o tome treba voditi računa, jer miševi tuda mogu da prođu i da zagade voće. Ipak, napominjem, mišja groznica je kod nas relativno retka, nemamo velike epidemije - zaključuje.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)