ALARMANTNO U CELOJ SRBIJI! Pripremite se za PAKLENI VIKEND, živa u termometru ići će skoro do 40 stepeni - evo kako da se zaštitite od SUNČANICE i TOPLOTNOG UDARA

Autor:

Vesti

23.08.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati meteorolog najavljuje promene tek za utorak, a do tad evo kako da se zaštitite od sunčanice i toplotnog udara.

ALARMANTNO U CELOJ SRBIJI! Pripremite se za PAKLENI VIKEND, živa u termometru ići će skoro do 40 stepeni - evo kako da se zaštitite od SUNČANICE i TOPLOTNOG UDARA

Foto: shutterstock

Meteorolog Ivan Ristić pojasnio je da će tek od utorka biti podnošljivije vreme jer se ovaj talas iz dana u dan produžava.

- Vikend će biti baš vreo. Ovaj centar afričkog ciklona se premešta prema nama, centar će biti iznad nas, očekujemo još više temperature nego sad, biće između 35 i 39 stepeni - kazao je Ristić i dodao da će u Beogradu biti do 37 stepeni.

Ristić je naveo da je zbog te sparine osećaj jako loš.

On je najavio da promena vremena stiže u utorak.

- Stvara se ciklon u Italiji, te se u Sloveniji i Hrvatskoj od ponedeljka posle podne očekuje jaka kiša i oluja - najavio je Ristić.

Ristić je rekao da superćelijska prava oluja ne bi trebalo da bude, ali da će od utorka biti jakih pljuskova sa grmljavinom.

Kako se zaštititi tokom paklenih vrućina?

Visoke temperature i izloženost suncu mogu dovesti do različitih negativnih reakcija organizma, uključujući sunčanicu i toplotni udar. Evo kako se zaštititi od ovih opasnosti i kako organizam reaguje na visoke temperature:

Sunčanica:

  • Simptomi sunčanice uključuju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, slabost i konfuziju.
  • To se dešava kada telo ne uspeva da se ohladi kako bi održalo normalnu telesnu temperaturu, što može dovesti do poremećaja ravnoteže elektrolita i dehidratacije.
  • Najbolji način za sprečavanje sunčanice je izbegavanje dužeg izlaganja direktnom suncu, posebno u najtoplijem delu dana (obično od 10 do 16 časova).
  • Nosite šešir, naočare za sunce i lagane, svetle i prozračne odeće kako biste zaštitili kožu od sunčevih zraka.
  • Koristite visok faktor zaštitnih krema (SPF 30 ili više) i redovno je nanosite na kožu.
  • Pijte dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju.

Toplotni udar:

  • Simptomi toplotnog udara uključuju visoku temperaturu tela, suvu i crvenu kožu, ubrzan puls, glavobolju, mučninu, konfuziju i gubitak svesti.
  • Toplotni udar se dešava kada organizam ne može pravilno da reguliše telesnu temperaturu.
  • Izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama sa visokom temperaturom, naročito bez adekvatnog provetravanja ili klimatizacije.
  • Ako boravite napolju, često se sklanjajte u hlad i pokušajte da se rashladite mokrim peškirom ili tuširanjem hladnom vodom.
  • Pijte dovoljno tečnosti, naročito vode, kako biste održali hidrataciju.
  • Obratite pažnju na starije osobe, decu i osobe koje su sklonije riziku od toplotnog udara.

Važno je pratiti svoje telo, slušati njegove signale i preduzimati korake za zaštitu od visokih temperatura. Ako primetite simptome sunčanice ili toplotnog udara kod sebe ili nekog drugog, odmah potražite medicinsku pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading