EVROPSKI MEDENI DORUČAK: Pčelarski savez Slovenije ga organizuje svakog trećeg petka u novembru - evo šta se još može naći na meniju osim MEDA!
Pčelarski savez Slovenije je prošle godine, zajedno sa drugim partnerima u poljoprivredi, podneo inicijativu Vladi da Dan slovenačke hrane preraste u Nedelju slovenačke hrane.
Republika Slovenija predstavlja dobar primer saradnje između različitih zainteresovanih strana. Naime, Pčelarski savez Slovenije je 2006. godine okupio pčelare, stručne ustanove iz oblasti poljoprivrede, lokalne zajednice i školstvo da se pridruže organizaciji doručka sa medom u vrtićima i osnovnim školama. Pčelarski savez Slovenije ga je nazvao Medeni doručak i još uvek ga organizuje svakog trećeg petka u novembru.
Do 2011. godine, Medeni doručak je uključivao med kao glavnu namirnicu. Na inicijativu Pčelarskog saveza Slovenije, Medeni doručak je prerastao u Tradicionalni slovenački doručak, usvojen na nacionalnom nivou. Medu su se pridružile i druge namirnice,proizvedeneu Sloveniji, i to hleb, mleko, puter i jabuke.
Cilj projekta je da decu, omladinu i širu javnost poduči o značaju doručka, pčelarstva i poljoprivrede, a samim tim i o značenju i prednostima lokalno proizvedene hrane. Tradicionalni doručak na dan manifestacije proširio se i van okvira školskog sistema na preduzeća, javne i privatne ustanove itd. Na dan manifestacije u školama se održavaju razne prateće aktivnosti na temu zdrave ishrane, pčelarstva, poljoprivrede i Svetskog dana pčela.
Na osnovu dobre prakse u Sloveniji, koju smo želeli da prenesemo i van granica Slovenije, Pčelarski savez Slovenije je 2014. godine bio inicijator iEvropskog medenog doručka. Iako predlog nije dobio potpise većine poslanika u Evropskom parlamentu, Medeni doručak se održava u mnogim zemljama, kako u EU, tako i van nje. Svake godine se sve više pristalica pridružuje ovoj kampanji, a posebno su aktivne slovenačke ambasade širom sveta.
Pčelarski savez Slovenije je prošle godine, zajedno sa drugim partnerima u poljoprivredi, podneo inicijativu Vladi da Dan slovenačke hrane preraste u Nedelju slovenačke hrane. Nedelja još nije zvanično proglašena, ali su mesne organizacije pčelara i poljoprivrednika i njihove zadruge odlučile da promociju Nedeljeove godine sprovedusame.
Ambasada Republike Slovenije u Beogradu, zajedno sa Dečjim kulturnim centrom, organizuje Medeni doručak za decu i radionicu na temu pčela i drugih oprašivača.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)