BEZ 600 EVRA NEMA NI PROSLAVE SVETOG NIKOLE! I to pod uslovom da sami spremate slavu! OD CENE RESTORANSKOG MENIJA BOLI GLAVA!
Najveća finansijska stavka na nikoljdanskoj trpezi jeste riba, a za koju vrstu ćete se odlučiti određuje i da li će vam trošak slave biti minimalan, prosečan ili maksimalan.
Posna trpeza za ovogodišnju proslavu Svetog Nikole, najveće slave u Srba, košta od 45.000 do više od 60.000 dinara, a reč je samo o hrani, bez pića. Najveća finansijska stavka na nikoljdanskoj trpezi jeste riba, a za koju vrstu ćete se odlučiti određuje i da li će vam trošak slave biti minimalan, prosečan ili maksimalan. Naime, ako se uzme da je prosečan broj gostiju na slavi 20 ljudi, domaćini treba da posluže 15 kilograma ribe, a cene ribe i te kako variraju.
Tako se u najjeftinijoj varijanti zamrznuti kilogram oslića na akcijskim prodajama može pazariti i za nešto manje od 400 dinara. S druge strane, cena kilograma šarana, koji je najčešći izbor kada je u pitanju posna slavska trpeza, u marketima košta od 599 do 750 dinara. Som se u ribarnicama prodaje po najčešćoj ceni od 1.400 dinara kilogram, dok fileti ove ribe koštaju 1.800 dinara kilogram, dok su u kategoriji fileta najskuplji oni od lososa, čija je cena viša od 2.500 dinara kilogram.
Cena pečene ribe
Najpraktičnija, a u poslednje vreme kod većine slavara i najčešća opcija, jeste kupovina ispečene ribe u ribarnicama, a najčešća ponuda jesu pastrmka i šaran, što će vas koštati, zavisno od izbora, od 2.200 do 3.000 dinara.
Konačno, najskuplja varijanta jeste kilogram dimljene ribe, pa se cene prilikom tog izbora kreću od 3.700 do celih 6.000 dinara.
Detaljna računica
Uzimajući u obzir prosečne cene i količine svega ostalog od hrane što treba poslužiti za posnu slavu, cenovnik izgleda ovako:
- Hleb (10 vekni) - 800 dinara
- Posna pita (2 kg) - 1.200 dinara
- Posni rolati (3 kg) - 3.000 dinara
- Riblja čorba (5 litara) - 2.500 dinara
- Pasulj (2,5 kg) - 1.000 dinara
- Posna sarma (40 kom.) - 4.000 dinara
- Ispržena riba (15 kg) - 33.000 dinara
- Kiseli krastavčići za slatu (2 kg) - 400 dinara
- Krompir salata (5 kg) - 450 dinara
- Sitni kolači (3 kg) - 5.000 dinara
- Posna torta (3 kg) - 3.000 dinara
Sve zajedno, to predstavlja izdatak od 54.350 dinara za hranu na posnoj trpezi. Proslave krsne slave, naravno, nema bez pića, pa je troškovnim po po sadašnjim prosečnim cenama za 20 gostiju, sledeći:
- Gazirana pića (15 l) - 1.200
- Negazirani sokovi (10 l) - 1.600
- Mineralna voda (10 l) - 520
- Žestoka pića (3 l) - 4.000
- Pivo (30 limenki od 0,5 ml) - 2.100
- Vino (4 l) - 1.400
- Kafa (400 gr) - 580
Za piće, dakle, pripremite još 11.400 dinara, tako da prosečna cena ovogodišnje slavske trpeze za Svetog Nikolu iznosi 65.750 dinara!
"Na gotovo" iz restorana
Nešto skuplja varijanta jeste takođe “na gotovo”, a to je naručivanje gotovih jela iz kafana i restorana koji imaju slavski meni, a u tom slučaju za posnu slavu se po gostu dobija 150 grama predjela, 300 mililitara riblje čorbe, 200 grama pasulja, 300 grama ribe po izboru i 30-50 grama sitnih kolača.
Cena je u proseku 1.700 dinara po čoveku. Uz ovogodišnji cenovnik i podsećanje da se pre deset godina troškovnik kompletne trpeze za Svetog Nikolu, hrana i piće, kretao od 300 do maksimalno 450 evra.
Šta još treba da platite
Ali, to nije sve jer sledi trošak i za ono što jeste suština slave, a ne trpeza sa jelom i pićem, a to su slavska sveća, kolač i žito.
Minimalne cene su za sveću 500, za kolač takođe 500 i za žito 400 dinara, tako da se izdatak uvećava za još 1.400 dinara. Konačno, a pre obeležavanja ovog porodičnog praznika i potom slavske trpeze, novac treba izdvojiti i za posetu sveštenika i osvećenje, što u proseku košta još 3.000 dinara.
Koliko košta da vam drugi sve spreme
Poslednjih godina u Srbiji se umesto kupovine namirnica i njihove pripreme, pojedini odlučuju da slavsku trpezu dobiju „na gotovo“.
Jedna od prednosti ketering varijante slavskog menija je u tome što, zavisno od broja gostiju, ne dolazite u najčešću situaciju sa kojom se suočavaju domaćice – višak hrane koji ostaje i nakon slave.
Jer, firme za ketering se pridržavaju kulinarskog normativa, što znači za odrasle od 350 do 400 grama slanog obroka i od 100 do 150 grama slatkog posluženja, dok za decu to iznosi 200 grama slanog i 100 grama slatkog obroka.
Cena slavske trpeze obezbeđene na ovaj način kreće se od 600 do 1.500 dinara po čoveku, zavisno šta odaberete da će biti u meniju, od predjela do dezerta. U maksimalnoj varijanti, dakle, slava “na gotovo” i “knap” što se tiče hrane za 20 gostiju košta 30.000 dinara, bez pića.
(Republika/Blic)
Bonus video
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)