OD OVOG SINDROMA SVE ČEŠĆE UMIRU DECA I MLADI! Roditelji i ne znaju da im mališai imaju problem, a evo i šta su uzroci!

Autor:

Vesti

22.04.2024

22:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako se razvoj deteta može činiti normalnim, neke urođene mane mogu biti fatalne i otkrivene tek slučajno.

OD OVOG SINDROMA SVE ČEŠĆE UMIRU DECA I MLADI! Roditelji i ne znaju da im mališai imaju problem, a evo i šta su uzroci!

Foto: pixabay.com

Iznenadna smrt mladih ljudi često je povezana sa srčanim problemima, a urođene anomalije mogu biti uzroci ovakvih tragičnih ishoda. Često se zaboravlja na nasledni faktor koji može biti presudan, a detaljni pregledi i redovne kontrole su od suštinskog značaja.


Dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti u UKC Niš, ističe da odgovornost za iznenadnu smrt snose akutni koronarni sindrom, akutni infarkt miokarda i stanja koja dovode do slabljenja srčanog mišića. Posebno upozorava na potrebu detaljnih pregleda kod dece čiji su rođaci imali iznenadnu smrt ili srčane bolesti.

- Takva smrt nastaje naglo usled određenog stanja koje može da bude urođeno, ali i stečeno kada je u pitanju sam srčani mišić. Iz kardiološkog ugla posmatrano, odgovornost za iznenadnu smrt snosi akutni koronarni sindrom, akutni infarkt miokarda koji negde od 15 do 20 slučajeva može da se manifestuje iznenadnom srčanom smrću. Takođe, stanja koja dovode do iznenadne smrti jesu one koji dovode do slabljenja srčanog mišića, i do pojave srčane slabosti, tj. srčane insuficijencije. Kada je u pitanju pedijatrijska populacija, naročito u tom uzrastu do 18 godina, nažalost određena vrsta anomalija može biti odgovorna za iznenadnu smrt - priča dr Kostić za Telegraf.

Republika

Foto: Profimedia

Infarkt

 

Bez obzira na to što se, prividno, razvoj deteta odvija neometano i ono je na prvi pogled potpuno zdravo, neka od urođenih mana može se otkriti sasvim slučajno i tako se spreči fatalan ishod.

- Teško se dijagnostikuju, jer se sve svodi na genetska ispitivanja, i to onda kada se posumnja na nešto. Ima ih dosta, to su takozvani "long QT sindromi" i  utvrđuje se skriningom i dobro uzetom anamnezom, što znači ako je neko u porodici doživeo iznenadnu smrt, onda postoji opravdani razlog za detaljnije preglede i redovne kontrole, koje određuje lekar. U određenim slučajevima, nažalost, desi se bez prethodne najave da iznenadna smrt pogodi i dečiji uzrast - objašnjava dr Kostić.

 

Sindrom iznenadne smrti odojčeta
 

Pedijatri ističu činjenicu da sindrom iznenadne smrti odojčeta predstavlja veliku traumu za roditelje i lekare. Saveti roditeljima uključuju pravilno postavljanje deteta u krevetić, izbegavanje spavanja sa roditeljima, kao i prestanak pušenja tokom trudnoće kako bi se smanjio rizik od ovog sindroma.
 

Uzroci iznenadne smrti kod sportista
 

Kod sportista, iznenadna smrt često može biti uzrokovana aneurizmom ili naglim prestankom rada srčanog mišića. Specijalista sportske medicine, dr Milan Jerkan, ističe potrebu redovnih kontrola, posebno nakon preležane korone, kako bi se otkrile eventualne urođene mane srca.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading