BORIS KREĆE NA TRKU DUGU VIŠE OD 460 KILOMETARA! Trčaće od Smedereva do Ostroga da pomogne Matiji i Anđeli! (FOTO)

Autor:

Vesti

01.05.2024

11:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi Smederevac velikog srca!

BORIS KREĆE NA TRKU DUGU VIŠE OD 460 KILOMETARA! Trčaće od Smedereva do Ostroga da pomogne Matiji i Anđeli! (FOTO)

Foto: Instagram/Printscreen/gujanicicb98, Profimedia

"Moje ime je Boris, dolazim iz Smedereva, imam 25 godina. Odmah ću preći na stvar, postavio sam sebi jedan veliki izazov, a to je da 2024. godine od 1.5. do 12.5., od mog rodnog Smedereva, istrčim do Manastira Ostrog". 

Ovako je prošle godine priču počeo sada već dvadesetšestogodišnjak Boris Gujaničić, koji je celu godinu kasnije proveo spremajući se za veliki i human poduhvat.

Boris je danas u 11 sati krenuo sa Trga Republike u Smederevu, a ispred njega je punih 12 dana borbe sa samim sobom, a sve u cilju prikupljanja novca za sugrađane Matiju Zotovića i Anđelu Petrović. Planirano je da 12. maja, na Svetog Vasilija Ostroškog stigne na svoje odredište.

- Pripreme sam prošao kako treba, do kraja. Imam "u nogama" preko 4.500 kilometara pređenih, tako da se osećam odlično i spremno - ispričao je pre polaska Boris za Republiku.

Republika

Foto: Instagram/Printscreen/gujanicicb98

Boris Gujaničić

Do sada je, prema grubim procenama, i pre polaska, prikupljeno 5.000 evra za lečenje mališana, ali se od danas očekuje mnogo veća suma.

- Plan je da se moji kilometri prodaju, 1.000 dinara po kilomtru, a novac će ići na Matejin i Anđelin račun. Pred sam kraj priprema se mnogo Smederevaca uključilo u ovaj poduhvat i mislim da će to biti sve kako treba - naveo je.

Bilo je i padova

Kako i sam priznaje, ovako veliki plan pratili su usponi, ali i padovi.

- Imao sam dva- tri pada tokom priprema, ali uz pomoć svojih trebera, ja sam to lako prebrodio - ispričao nam je i dodao da je do sada zadovoljan kako sve teče.

 

Trči bez plućnog režnja

Da možda ova priča nije slučajna, potvrdila nam je Borisova majka Jelena prošle godine, koja nam je ispričala da je pred 12. rođendan ovaj mladić bio životno ugrožen i da pamti svaki minut proveden u bolnicama. 

On je godinama lečen pogrešno, pričali su da ima astmu. Imao je ehinokoknu cistu, to je parazit iz psećeg izmeta, koji je najverovatnije uneo dok se kao mali igrao u pesku. To je raslo i puklo je na jednom fudbalskom turniru u fudbalu u Banjaluci - rekla nam je Jelena.

Foto: Instagram/Printscreen/gujanicicb98

Boris Gujaničić

Tečnost je krenula da se izliva u pluća i, kada je potpuno pukla, velika količina tečnosti izlila se u pluća i bio je životno ugrožen.

Boris je dobio infekciju oba plućna krila, a zatim je i operisan na Institutu za majku i dete gde mu je odstranjen jedan plućni režanj.

To što se bavio sportom mu je spasilo život - rekla je majka i dodala: - Verujem da je to uticalo na njega da se odluči na ovakav čin, jer pamti svako ime i svaki minut proveden po bolnicama.-

Pomoć za Matiju i Anđelu

 

Boris će tokom svog poduhvata sve vreme nositi odeću na kojoj će jasno biti istaknuti brojevi na kojima će moći da se pomogne bolesnim mališanima. On apeluje da se šalju poruke na broj 2407 sa sadržinom: 92.

Inače, Matija je rođen 2021. godine sa brojnim anomalijama. Ima rupe na srcu, nedostatak bele moždane mase, konstatovano mu je strofiranje mišića i kašnjenje u psiho-motornom razvoju. 

Anđela je rođena 2011. godine kao zdravo dete i prvi problemi usledili su sa 3 godine kada je dobila prvi epileptični napad. Anđeli je konstatovana veoma retka  bolest izazvana mutacijom CDKL5 gena. Njen fizički razvoj prati generaciju, ali je pshički na nivou jednogodišnjeg deteta.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading