POTROŠAČKA PATROLA: Maslinovo ulje je idealno za prevaru! (VIDEO)
Nova epizoda emisije "Potrošačka patrola" je na kanalu Republika NEWS
Jedna od najvažnijih namirnica zdrave ishrane je maslinovo ulje. Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo ukus jela već tokom godina korišćenja može poboljšati i zdravlje pošto je bogato zdravim masnoćama, antioksidansima i vitaminima.
Zato smo u ovom tekstu, kao i u emisiji "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, odabrali da se pozabavimo istinama i zabludama o maslinovom ulju, ali i ukažemo na to kako da ga pravilno izaberete prilikom kupovine.
ITALIJA PREDNJAČI
Statistika govori da je maslinovo ulje najčešće faslifikovana namirnica i da je čak 70% ponude u svetu lažno!
To znači da je, iako se prodaje kao pravo, često obogaćeno beta-karotenom i hlorofilom ili razređeno drugim biljnim uljima.
Evo kako da prepoznate pravo i kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje i dobijete najbolje što možete za svoj novac..
Pri kupovini prvo pogledajte ambalažu. Maslinovo ulje ne voli svetlost, propada na njoj, tako da u obzir dolaze samo tamne staklene flaše (kao što su ove koje vidite na slikama) ili limenke. Nikada, ali nikada, ne kupujte ulje u prozirnoj ili plastičnoj ambalaži!
Zatim detaljno pogledajte sve što piše na pakovanju. Ne verujte svemu što vidite jer neki proizvođači imaju trik da napišu "čisto maslinovo ulje" ili "prirodno ulje", što je potpuno besmisleno.
Dakle, kupujte isključivo ekstra devičansko maslinovo ulje jer je ono najkvalitetnije. Upravo takvo ima naznačenu kiselost maksimalno do 0,8%. Ako te oznake nema, u pitanju je falsifikat.
Najprodovanije maslinovo ulje kod nas je monini. Ono je dobro jer ima 0,4% kiselosti. A sada ćemo pogledati maslinova ulja olitalija i alegro.
Oba su italijanska, a znate da su Italijani najveći proizvođači maslinovog ulja... Da vidimo kakva su. Alegra ima samo 0,1% kiselosti, a olitalija 0,8%, što je dozvoljena, ali krajnja granica.
KAKVA JE GUSTINA
Kad ste već kupili ulje, onda možete da proverite njegovu boju, ukus i miris.
Kvalitetno ulje ima karakterističan ukus i miris samih maslina. Boja je svetlozeleno-žuta i ovo ulje je gušće od rafinisanog ulja. Ukoliko je intenzivno zeleno, reč je o falsifikatu.
Ukus treba da bude lep, pun i kvalitetan i da ostavlja u grlu blago ljutkast trag.
Maslinovo ulje je zdravo, ali samo ako je pravo. Nažalost, prevaranti svuda postoje, pa nemojte dozvoliti da budete njihova žrtva.
Poslušajte naše savete i čitajte deklaracije.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)