OVA POTENCIJALNO SMRTONOSNA BAKTERIJA PRETI I SRBIJI! Vreba iz klima-uređaja i bazena, ako dobijete ove SIMPTOME odmah se javite lekaru!

Autor:

Vesti

24.06.2024

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Simptomi infekcije mogu uključivati temperaturu, malaksalost, kašalj, kratk dah, povraćanje ili proliv, te se preporučuje da se u slučaju bilo kakvih simptoma odmah potraži stručna pomoć.

OVA POTENCIJALNO SMRTONOSNA BAKTERIJA PRETI I SRBIJI! Vreba iz klima-uređaja i bazena, ako dobijete ove SIMPTOME odmah se javite lekaru!

Foto: Tanjug/AP

Nedavno su u Hrvatskoj tri osobe umrle od legionele, a stručnjaci upozoravaju da u letnjim danima, kada je njen uticaj najjači, ova potencijalno smrtonosna bakterija preti i Srbiji.

Ova bakterija vreba iz centralizovanih klima-uređaja, ali i iz voda poput kupališta i bazena. Simptomi infekcije mogu uključivati temperaturu, malaksalost, kašalj, kratk dah, povraćanje ili proliv, te se preporučuje da se u slučaju bilo kakvih simptoma odmah potraži stručna pomoć.



Prof. dr Žarko Ranković, poznati infektolog, objašnjava da legionelozu, poznatu i kao legionarska bolest, izaziva upravo legionela. On ističe da se čovek najčešće zarazi udisanjem vodenog aerosola u kome se nalaze bakterije, te da ovim bakterijama najviše odgovara toplija, stajaća voda. 

- Poznata je od 1976 godine. Čovek se zarazi najčešće udisanjem vodenog aerosola u kome se nalaze bakterije,  kojima najviše odgovara toplija, stajaća voda. Može se prenositi i preko sistema za klimatizaciju u hotelima,  bolnicama,  bazenima,  prodorom u sistem za vodosnabdevanje... Inkubacija je najčešće dva do 10 dana. Smatra se da samo manji broj inficiranih razvija kliničku sliku zapaljenja pluća. Nema nikakve opasnosti za pojavu velikih epidemija jer se uvek radi o slučajevima vezanim za jedan prostor - ističe za Informer doktor Žarko Ranković. 

Bonus video


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading