POTROŠAČKA PATROLA: OPREZ! KAPI ZA NOS MOGU DA BUDU ŠTETNE! Nekontrolisano korišćenje može dovesti do medikamentoznog rinitisa, odnosno hronične promene sluznice nosa (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.06.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kapi za nos - potreba ili loša navika? Koliko ih često koristite? Da li spadate u onu grupu ljudi koja ne može da zaspi ako im kapi nisu na noćnom ormariću? Otkrivamo zašto je njihova česta i duga upotreba štetna!

POTROŠAČKA PATROLA: OPREZ! KAPI ZA NOS MOGU DA BUDU ŠTETNE! Nekontrolisano korišćenje može dovesti do medikamentoznog rinitisa, odnosno hronične promene sluznice nosa (VIDEO)

Foto: Republika TV

Ovo je tema kojom smo se bavili u emisiji "Potrošačka patrola", koju možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news.

SIMPTOMI

Kapi i sprejovi za nos prvenstveno se upotrebljavaju da bi se omogućilo normalno disanje kroz nos prilikom prehlade ili kod alergija. Problem zavisnosti nastaje kad postanemo imuni na njihove sastojke, pa ih sve češće koristimo, što dovodi do oštećenja sluznice nosa.

Medikamentozni rinitis je hronična promena sluznice nosa, koja se javlja kod oko devet odsto pacijenata koji nekontrolisano koriste kapi za nos.

Zbog toga lekari naglašavaju da ove kapi nisu tako bezazlene, kako se veruje, i da je neophodno da se pridržavamo propisane terapije da bismo izbegli zavisnost.

Kako ćete prepoznati da ste postali zavisni od kapi za nos? Ovo su parametri koji na to mogu ukazati:

- ako su vam uvek pri ruci jer mislite da bez njih ne možete da dišete
- ako ih koristite duži vremenski period (više od šest meseci, a nos vam je i dalje zapušen)
- ako imate glavobolje i krvarenje iz nosa i ako vas hvata panika na pomisao da ste kapi zaboravili

Da razjasnimo: Ne izazivaju svi sprejovi za nos zavisnost, već samo oni koji sadrže dekongestive. Dekongestivi su nafazolin, pseudoefedrin, oksimetazolin, ksilometazolin...
Ove supstance sužavaju krvne sudove u sluznici nosa i smanjuju otok, što olakšava disanje. Ali rešenje je kratkotrajno jer se sluznica s vremenom navikava na njih i tera vas da ih sve češće koristite. Kao da ste u začaranom krugu, efekat kapi je sve kraći, a prskanje u nos je sve češće, što dovodi do oštećenja sluznice. Zato lekari upozoravaju da treba biti oprezan s upotrebom ovih preparata.

MAKSIMUM

Generalno, dozvoljeno je da se kapi u kontinuitetu koriste najviše od pet do sedam dana, kako i piše u uputstvu, ali ga retko ko čita. U suprotnom, stvara se zavisnost, i to s ozbiljnim posledicama.
Da zaključimo, ako vam je dosta zapušenog nosa, sprejovi za nos mogu da budu brzo rešenje, ali samo pod uslovom da ih pravilno koristite.

A. TRIFUNOVIĆ

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading