MOĆNE REČI EPISKOPA DIMITRIJA U GRAČANICI ODJEKUJU KOSOVOM POLJEM: Car LAZAR je posvedočio živog BOGA na KOSOVU! Vi odavde to živite!

Autor:

Vesti

28.06.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knez Lazar je danas ponosan!

MOĆNE REČI EPISKOPA DIMITRIJA U GRAČANICI ODJEKUJU KOSOVOM POLJEM: Car LAZAR je posvedočio živog BOGA na KOSOVU! Vi odavde to živite!

Foto: Tanjug-DOPISNIK KIM

Epskop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije kazao je u besedi tokom litrugije u manastiru Gračanica da je teško govoriti na ovom mestu i onima koji tu borave, a da je car Lazar posvedočio živoga Boga na Kosovu polju.

Episkop Dimitrije istakao je da je teško govoriti na ovom mestu.

„Teško je govoriti vama koji ovde boravite i koji živite i koji živite tu isitnu, živite tu stvarnost, da onaj koji bude veran do kraja, primiće venac života. Zato vam želim da vas Duh Sveti utvrdi u tom trpljenju, toj veri, u toj vernosti do kraja, da Duh Sveti siđe na svu crkvu Božiju, na sve narode, ali i na naš grešni narod i da nas ujedini, objedini, da nas ispravi, da upravi naša srca, sve nas i ovde na Kosovu i svuda gde živimo ne bi li kroz to naše ispravljenje, kroz to naše pokajanje, kroz to naše vraćanje živome Bogu i Bog blagoslovio naš ovaj istorijski privremeni život i mi doneli ploda koji treba da donesu pravi hrišćanski nardi“, rekao je on.

 

 

Episkop Dimitrije kazao je da u „Lazarevoj Srbiji“ sve bilo i sve živelo kao jedna crkva, jedna zajednica i da nije čudno da se u toj crkvi obnovio taj isihastički duh.

„Došli su monasi sa Svete Gore i obnovili molitvu živome Bogu, srdačnu molitvu u srcu i sveti car Lazar je bio pod velikim utiskom tih Svetih monaha koji su došli sa Svete Gore i sa Svetog Sinaja i onda je on moleći se Bogu, živeći po zapovestima Božijim, voleći Boga, voleći bližnje došao do toga da posvedoči živoga Boga i na Kosovu polju. Ne, nije se uzdao u svoju pamet, u svoje pretpostavke, u procene neke ljudske, nego je ljubeći Boga, moleći se Bogu, znao da treba da do kraja, kao što je njegov spasitelj Gospod naš Isus Hrist dao život za bližnje svoje, i pokazao ljubav od koje nema veće, e to je ponovio naš car Lazar i vojska na Kosovu i to svi mi imamo u svome životu, po svojoj meri, po daru koji nam daje Bog, imamo šansu da ponovimo tu ljubav. Mnogi od nas ne krvlju, ali svako od nas ima šansu da se žrtvuje za bližnje, da živi za bližnje, da se smri pred živim Bogom i da se žrtvuje za one koje mu je Bog dao da se stara o njima i da tako posvedoči jevanđelje“, rekao je episkop Dimitrije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading