Podrška čuvarima tradicije: Kulturno-umetnička društva Borskog okruga dobijaju dodatni podsticaj

Autor:

Vesti

30.06.2024

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prisustvu predstavnika grada Bora i Ustanove Centar za kulturu grada Bora, danas je održana svečana ceremonija potpisivanja ugovora o donaciji kompanije Serbia Zijin Mining predstavnicima 11 kulturno-umetničkih društava sa teritorije grada.

Podrška čuvarima tradicije: Kulturno-umetnička društva Borskog okruga dobijaju dodatni podsticaj

Foto: Serbia ZiJin Mining

Ova inicijativa predstavlja kontinuiranu podršku lokalnoj kulturnoj sceni, jer kompanija već drugu godinu zaredom donira sredstva ovim društvima, pružajući im važnu finansijsku podršku za realizaciju planiranih aktivnosti tokom tekuće godine.

Kulturno-umetnička društva u Borskom okrugu imaju ključnu ulogu u očuvanju tradicije, običaja i kulturnog identiteta lokalne zajednice. Njihov rad nije samo umetnički već i edukativni, jer kroz svoje aktivnosti prenose vrednosti koje su važne za lokalnu zajednicu, čuvajući tako kulturno blago koje su prethodne generacije prenele na njih. Dragoceno je što se kroz ovakve donacije omogućava dalje razvijanje njihovih kapaciteta i podržava se kontinuitet njihovog rada.

Republika

Foto: Serbia ZiJin Mining

Zijin Mining Group

Predsednik KUD-a „Đido“ iz Brestovca, Dragi Čorboloković, istakao je značaj ove podrške, naglašavajući da je ona od velikog značaja za očuvanje kulturnog nasleđa koje oni neguju i čuvaju od zaborava za buduće generacije.

„Mislim da uspevamo u tome zahvaljujući i lokalnoj samoupravi, Centru za kulturu, kompaniji Serbia Zijin Mining sa kojom imamo fantastičnu saradnju i kao što sam istakao mnogo puta, kompaniji koju čine naši prijatelji i naša braća. Zato bi saradnju trebalo da nastavimo dalje i u ime države Kine i u ime države Srbije, da je obogatimo i da iz zaborava izvučemo ono što najviše vredi, da se vratimo našim korenima, našoj tradiciji, jer ljudi koji imaju i neguju tradiciju imaju budućnost”, naglasio je Čorboloković.

Republika

Foto: Serbia ZiJin Mining

Zijin Mining Group

Osim materijalne podrške, značajna je i ideja o unapređenju međunarodne kulturne razmene između Srbije i Kine. Predstavnici KUD-ova izrazili su želju za organizovanjem zajedničkih manifestacija i poseta, što bi doprinelo boljem razumevanju i promociji kulturnog identiteta dva naroda. Upravo „Susreti sela“, kao krovna manifestacija koju organizuju ova društva, su prilika, ne samo za očuvanje tradicije, već i za povezivanje sa drugim kulturama i narodima.

Zamenik gradonačelnika Bora, Milivoje Janošević, istakao je važnost društveno-odgovornog poslovanja, naglašavajući da saradnja s kompanijom ima i duboke kulturne korene, ne samo ekonomske prirode.

Vodeći se mišljenjem da je očuvanje kulture i tradicije veoma bitno za svaki narod, kompanija Serbia Zijin Mining, prema rečima zamenika menadžera ESG službe Džou Bina, sa velikim zadovoljstvom učestvuje u postizanju tog cilja.

Republika

Foto: Serbia ZiJin Mining

Zijin Mining Group

„Verujemo da kulturno-umetnička društva, posebno folklorne grupe, predstavljaju važan element kulturnog identiteta. Stoga smo, drugu godinu zaredom, odlučili da finansijski podržimo kulturno-umetnička društva na području Grada Bora. Ova društva organizuju programe i predstave na manifestaciji "Susreti sela" i drugim festivalima širom Srbije. Ukupna vrednost ove donacije iznosi 1.100.000 dinara, a naša ukupna investicija u očuvanje kulture i tradicije ove godine premašuje 30.000 dolara.“

Džou Bin naglašava da kompanija podržava stanovnike sela Brestovac, Slatina i Metovnica, kao i Oštrelj, Donja Bela Reka, Šarbanovac i druga, u organizaciji seoskih festivala, a ovu praksu namerava da nastavi i u narednim godinama.

Uz podršku kompanije Serbia Zijin Mining, kulturno-umetnička društva u Borskom okrugu nastaviće da igraju ključnu ulogu u očuvanju i promociji kulturnog nasleđa. Njihov rad, potpomognut finansijskom i moralnom podrškom, predstavlja most između prošlosti i budućnosti, čuvajući ono što je dragoceno za generacije koje dolaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading