BRUCOŠI POHRLILI NA BOGOSLOVIJU! Iznenađenje iz koje srednje škole najviše dolaze

Autor:

Vesti

01.07.2024

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ove godine, većina studenata koji su se prijavili za teološke studije dolaze iz gimnazija, i to sa vrlo visokim prosekom ocena.

BRUCOŠI POHRLILI NA BOGOSLOVIJU! Iznenađenje iz koje srednje škole najviše dolaze

Foto: PBF

Ovogodišnje iznenadno povećano interesovanje srpskih srednjoškolaca za teologiju, posebno na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, izazvalo je dosta pažnje i diskusija. Evo ključnih informacija i razloga za ovu promenu:

Povećano interesovanje iz gimnazija: Ove godine, većina studenata koji su se prijavili za teološke studije dolaze iz gimnazija, i to sa vrlo visokim prosekom ocena. Ovo je iznenađujuće jer se prethodno veći broj studenata regrutovao iz srednjih bogoslovskih škola, dok je sada taj broj značajno opao.

Programi i jezička obuka: Pravoslavni bogoslovski fakultet nudi raznolik obrazovni program koji obuhvata učenje jezika kao što su staroslovenski, starogrčki, starojevrejski, latinski, kao i savremeni jezici. Ovo se smatra atraktivnim jer pruža studentima širok spektar jezičkih veština i priprema ih za različite sfere rada.

Širok spektar karijernih mogućnosti: Studiranje teologije ne samo da priprema za sveštenički poziv, već i za poslove u obrazovanju, bibliotekarstvu, psihologiji i drugim oblastima. Tradicija pastirske psihologije takođe privlači studente koji žele da se bave psihološkim radom.

Promena u profilu studenata: Prema rečima profesora sa fakulteta, ranije je većina studenata dolazila iz srednjih bogoslovskih škola, dok sada većina dolazi iz gimnazija. Ova promena u profilu studenata može ukazivati na šire interesovanje za teologiju među mladima koji su se do sada odlučivali za tehničke ili druge humanističke nauke.

- Studenti tu uče staroslovenski, starogrčki i starojevrejski koji su biblijski jezici, ali grčki, i latinski jezik koji je temelj nauke u Evropi i svetu, uz savremene jezike kojima studenti pripremaju za rad u bilo kojoj sferi posla - objašnjava dekan Bogoslovskog fakulteta Zoran Ranković, prenosi Alo.

Ovi faktori zajedno objašnjavaju zašto je teologija postala izuzetno popularan izbor među srpskim srednjoškolcima ove akademske godine, što je iznenadilo javnost i univerzitetsku zajednicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading