JEZIVA STATISTIKA KONTROLE VOZAČA TROTINETA: Evo u kom gradu je bilo najviše prekršaja, NIJE BEOGRAD!

Autor:

Vesti

05.07.2024

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači električnih trotineta u obavezi su da nose zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno im je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

JEZIVA STATISTIKA KONTROLE VOZAČA TROTINETA: Evo u kom gradu je bilo najviše prekršaja, NIJE BEOGRAD!

Foto: Shutterstock

Tokom prve dve nedelje kontrole trotineta u saobraćaju, koja je počela 16. juna, otkriveno je ukupno 147 prekršaja vozača lakih elektičnih vozila, kažu u MUP-u.

Najveći broj otkrivenih prekršaja bio je nenošenje zaštitne biciklističke kacige, ukupno 60, zbog neposedovanja nalepnice sankcionisana su 52 vozača, a zbog nenošenja svetloodbojnog prsluka na kolovozu 26 vozača. Pored toga, otkrivena su i četiri prekršaja kretana kolovozom na mestu gde je bila dostupna biciklistačka staza, tri prevoza druge osobe na trotinetu, jedan prekšaj kretanja osobe mlađe od 18 godina na kolovozu gde je ograničenje brzine 50 kilometara na sat i jedan prekšaj upravljanja trotinetom pod dejstvom alkohola, a u pitanju je srednja alkoholisanost - 0,66 promila.

Kako navode, trećina prekršaja otkrivena je u Beogradu (49), dok je dvocifren broj zabeležen još jedno u Jagodini, gde je sankcionisano 10 vozača.

Vozači električnih trotineta u obavezi su da nose zaštitnu biciklističku kacigu, a tokom vožnje zabranjeno im je korišćenje slušalica za audio uređaje u oba uva.

Cena nalepnice iznosi 2.600 dinara, a iako je bilo sugestija da nalepnice treba da budu besplatne, iz Agencije za bezbednost saobraćaja ističu da je ovo ipak jednokratni izdatak, budući da su nalepnice trajne i ne zahtevaju godišnje obnavljanje. Ipak, pojedini građani su se žalili na lokacije mesta gde su se nalepnice izdavale, ističući da je to možda doprinelo slabom odzivu za legalizaciju trotineta.

Zahtev za izdavanje nalepnice podnosi se na predajnim mestima Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS, uz priloženu tehničku dokumentaciju za trotinet. Sam trotinet mora biti doveden na lice mesta radi postavljanja nalepnice. Ipak, važno je napomenuti da električni trotineti koji teže više od 35 kilograma ili mogu razviti brzinu veću od 25 kilometara na sat neće moći da dobiju nalepnicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

 


 

Komentari (0)

Loading