OVO NIKAKO NE RADITE U BLIZINI STRŠLJENOVA! Ivica 27 godina uništava gnezda i kaže da ih ima sve više i više

Autor:

Vesti

10.07.2024

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubod stršljena može biti izuzetno opasan.

OVO NIKAKO NE RADITE U BLIZINI STRŠLJENOVA! Ivica 27 godina uništava gnezda i kaže da ih ima sve više i više

Foto: Pixabay

Ivica Mišin, pčelar iz Tenje kod Osijeka, već 27 godina se bavi uništavanjem gnezda stršljena. Sa više od hiljadu intervencija godišnje, Mišin je postao poznat kao stručnjak u ovoj oblasti, a njegova pomoć je tražena ne samo u Hrvatskoj već i u inostranstvu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Italiju, Francusku, Švajcarsku i Švedsku.

Mišin je počeo svoju borbu protiv stršljena nakon što je pomno proučio svaku vrstu ovih opasnih insekata. Ističe da je ključ uspeha u detaljnom poznavanju stršljena, jer je nestručna intervencija ne samo beskorisna već može biti i veoma opasna. Ako samo nekoliko stršljena preživi nakon pokušaja uništavanja gnezda, oni mogu postati izuzetno agresivni i napasti ljude i životinje u blizini.

Sve veći problem stršljena

U poslednje vreme, Mišin primećuje da je broj stršljena veći nego ikada. Na našem području sada imamo više vrsta stršljena, uključujući domaće, indijske, azijske, japanske i sitne azijske stršljene. Sve ove vrste su izuzetno opasne, a njihov otrov može biti smrtonosan. Stršljeni se sada nalaze svuda – u selima, gradovima, privatnim kućama, školama, bolnicama, preduzećima, tavanima i parkovima.

Foto: youtube.com/printscreen

Stršljenovi

Mišin snažno savetuje ljude da ne pokušavaju sami ukloniti gnezda stršljena, jer to može biti opasno po život. Sprejevi protiv stršljena koje mnogi koriste samo ošamute mlađe stršljene, dok stariji postaju agresivniji. Stršljeni nemaju prirodnih neprijatelja, osim Mišina, i napadaju samo kada se osećaju ugroženim.

Potencijalne posledice uboda stršljena

Ubod stršljena može biti izuzetno opasan. Ako vas ubode stršljen, a niste alergični, preživećete uz simptome kao što su oteklina, proliv, temperatura i malaksalost, ali će se sve smiriti za oko nedelju dana. Međutim, ako vas stršljen ubode, može ubrizgati otrov koji je smrtonosan bez hitne medicinske intervencije i primene protivotrova.

Mišin svoje usluge ne naplaćuje, osim troškova za gorivo i otrov. Dosad najveće gnezdo koje je uništio bilo je u Kopačevu, visoko 180 centimetara i široko 160 centimetara, sa oko 17.000 jedinki. Takođe je uklonio slično gnezdo u Dalju koje je sadržalo nekoliko hiljada stršljena.

Mišinova strast i posvećenost zaštiti ljudi od opasnosti stršljena čine ga jedinstvenim stručnjakom u ovoj oblasti. Njegovo znanje i iskustvo su neprocenjivi, posebno u svetu gde broj stršljena raste i gde su oni sveprisutni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading