SEZMIČKA AKTIVNOST U CENTRALNOJ SRBIJI SE POVEĆAVA: Naša najbolja seizmološkinja o zemljotresima u Mladenovcu

Autor:

Vesti

11.07.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moguće da će uslediti naknadni udari

SEZMIČKA AKTIVNOST U CENTRALNOJ SRBIJI SE POVEĆAVA: Naša najbolja seizmološkinja o zemljotresima u Mladenovcu

Foto: printscreen/N1, Shutterstock

Danas je Mladenovac pogodio zemljotres jačine 3,6 stepeni, a ubrzo nakon toga registrovan je naknadni udar jačine 1,9 stepeni. Slavica Radovanović, najpoznatija seizmološkinja u Srbiji, izjavila je da ovo ukazuje na povećanu seizmičku aktivnost u centralnoj Srbiji. Ističe da dugo nismo imali dva zemljotresa jača od 3,5 stepeni u jednoj godini, što se ove godine dogodilo.

Radovanovićeva objašnjava da bi ovaj udar u Mladenovcu mogao biti glavni, ali da će to pokazati vreme. Dodaje da bi bilo dobro da dođe do manjih naknadnih udara kako bi se oslobodila seizmička energija do sledećeg ciklusa.

Ona ističe da se seizmička aktivnost u centralnoj Srbiji lagano povećava, što potvrđuju zemljotresi iz marta u Kragujevcu i današnji u Mladenovcu. Radovanovićeva naglašava da će se tek videti šta će se dešavati nakon ovog zemljotresa i da je moguće da će uslediti slabiji naknadni udari, što bi bilo dobro jer bi se energija ispraznila.

Sve ovo govoru prilog tome da se u čitavom prostoru centralne Srbije lagano podiže seizmička aktivnost, o čemu svedoči ovaj zemljotres iz marta u Kragujevcu i ovaj današnji. Već u jednoj godini imamo dva zemljotresa sa magnitudama iznad 3,5 a nismo imali nekoliko godina takvu situaciju. To znači da se seizmička aktivnost lagano podiže - kaže Slavica Radovanović za "Blic".

Radovanovićeva navodi da zemljotresi u ovom delu Srbije nisu strašni jer se dešavaju na velikoj dubini, što smanjuje njihov efekat na površini. Podseća da su se u prošlosti zemljotresi jačine 5 stepeni dešavali leti i da se seizmička aktivnost u centralnoj Srbiji može povezati sa aktivnostima izvan granica zemlje, poput Grčke ili Rumunije.

Ona zaključuje da zemljotresi magnitude 5 nisu katastrofalni, već mogu izazvati manja oštećenja na objektima, i da je dobro što su dublji. Podseća da je 1974. godine kod Mladenovca zabeležen zemljotres jačine 4,5 stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading