VOZAČI, OPREZ! Ovi delovi automobila najviše STRADAJU na ekstremno visokim temperaturama

Autor:

Vesti

14.07.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važni saveti

VOZAČI, OPREZ! Ovi delovi automobila najviše STRADAJU na ekstremno visokim temperaturama

Foto: shutterstock

Tokom letnjih vrućina, akumulatori automobila su posebno izloženi riziku. Visoke temperature povećavaju zagrevanje akumulatora tokom punjenja i pražnjenja, što može dovesti do isparavanja elektrolita i oštećenja elektroda. Korišćenje električnih uređaja poput klime dodatno opterećuje alternator, što može ometati punjenje akumulatora.

Gume na udaru

Gume su najizloženije tokom leta, naročito na dugim putovanjima. Stare gume i one sa nepropisnim pritiskom posebno su ranjive na visoke temperature, što može dovesti do njihovog pregrevanja i pucanja. Eksplozije guma su češće u letnjim mesecima, pa je pravilno održavanje pritiska u gumama od ključne važnosti.

Rashladna tečnost i motor

Rashladna tečnost je ključna za hlađenje motora, koji se može pregrejati, posebno dok stoji u gužvi. Oštećen rashladni sistem i curenje tečnosti povećavaju rizik od pregrejavanja. Bez dovoljno rashladne tečnosti, motor može ozbiljno oštetiti ili čak prestati da radi.

Motorno ulje

Visoke temperature degradiraju motorno ulje, smanjujući njegovu efikasnost u podmazivanju. Tokom letnjih meseci, motorno ulje se brže greje, posebno pri bržoj vožnji na autoputu ili kada se motor pregreje. Takođe, visoke temperature opterećuju sisteme kao što su kočnice, kvačilo i elektronika, dok gorivo brže isparava, što može povećati potrošnju.

UV zračenje i unutrašnjost automobila

Direktno UV zračenje isušuje i oštećuje lakirane površine automobila, izazivajući pucanje laka i izbleđivanje boja. Unutrašnjost vozila takođe pati od efekta staklene bašte, gde UV zraci uništavaju boje i materijale, naročito tamne i osetljive poput kože. Sušenje i pucanje plastike su takođe česti problemi.

Preporuke za vozače

  • Presvlake za sedišta: Štite unutrašnjost automobila od UV zračenja.
  • Parkiranje u hladu: Pomaže u smanjenju temperature unutrašnjosti vozila.
  • Štitnik od sunca: Koristan za zaštitu šoferšajbne kada je automobil parkiran.
  • Odškrinuti prozori: Sprečavaju prekomerno zagrejavanje kabine vozila.

Ove mere mogu značajno smanjiti negativne efekte visokih temperatura na vaš automobil i osigurati njegovo bolje funkcionisanje tokom letnjih meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading